La FESS Ràdio és la ràdio de la Fira de l'Economia Social i Solidària de Granollers. Una fira que en aquesta ocasió ja celebra la setena edició. A la conversa radiofònica, guiada per Damià Caro de COMSOC - Comunicació Social, hi trobareu dues estrenes: el pòdcast “Facts & Chill” conduit pel jove Ousmane Toure, que pivota al voltant de la salut i el benestar emocional de les joves, i el projecte educatiu “Fem ràdio, fem comunitat” presentat per Lucía Cano de l'equip de COMSOC. A més a més, també hi participa Hada Fernández, directora del programa “Una hora con Hada” a Ràdio Vilamajor acollint el pòdcast de l'Ousmane. Un espai pilotat tècnicament per Anna Maimir, part de l'Eixida Cultural.
Quan vam obrir el període d'inscripció no ens podíem imaginar que en tan sols quatre dies s'omplirien totes les places disponibles del "Curs de ràdio pràctic, per connectar amb el món" que ja fa tres anys que dinamitzem a Ràdio Vilamajor. I és clar, tot i aturar la difusió les inscripcions van continuar arribant, fins a sumar l'interès d'una vintena de persones. Gràcies per la càlida acollida!
Tens curiositat pel món de la ràdio però mai has tingut l'oportunitat de posar-te davant d'un micro? T'agradaria apropar-te a través de sessions pràctiques i disteses en un estudi de ràdio de debò? Vols crear el teu propi programa? Això només és una pinzellada del que t'ofereix la tercera edició del "Curs de ràdio pràctic per connectar amb el món". Les sessions d'aquesta experiència formativa gratuïta són els divendres a la tarda, del 4 d'octubre al 20 de desembre, a Ràdio Vilamajor. Reserva fins al 2 d'octubre una de les places del curs, que estan contades!
Escolteu pòdcast i/o sintonitzeu la ràdio? Us agradaria tenir una aventura sonora? Esteu preparant la programació d'aprenentage d'aquest curs i teniu un forat? Si és així, seguiu llegint! Estem cercant grups de joves a partir d'educació secundària, de les comarques de Barcelona, per a realitzar un pòdcast d'entrevista a una emissora de proximitat. Coneix la nova modalitat de l'itinerari educomunicatiu i de coeducació que anomenem "Fem ràdio, fem comunitat", i que neix de la mà de COMSOC - Comunicació Social i el GAC Transitant de la cooperativa femProcomuns.
El "Curs de pòdcasts, les noves narratives que escolta el món" té un colofó en forma de programa de ràdio anomenat "Broten pòdcast", una posada en escena viva i pública que va tenir lloc el passat diumenge 16 de juny al porxo del Parc de Can Sauleda, a Sant Antoni de Vilamajor (Baix Montseny). Una experiència radiofònica que s'emetrà en breu a Ràdio Vilamajor.
En aquesta primavera la pluja està regant els camps, els boscos, els parcs i facilita que la vida floreixi en la seva màxima esplendor. És precisament en aquest moment quan podrem gaudir dels primers brots de la tercera edició del "Curs de pòdcast, les noves narratives sonores que escolta el món" que des de COMSOC - Comunicació Social dinamitzem a Ràdio Vilamajor. Per celebrar que estan brotant nous projectes de pòdcasts a Sant Antoni de Vilamajor (Baix Montseny) realitzarem un programa de ràdio en viu, el diumenge 16 de juny al matí, al porxo del Parc de Can Salueda.
Amb 16 anys d'existència des de COMSOC - Comunicació Social seguim cultivant el camp de l'educomunicació, la dinamització comunitària i l'educació per a la justícia global amb moltes llavors radiofòniques i podcasteres, com vam visibilitzar en la recent celebració de l'aniversari. Per això avui en dia podem oferir un ampli ventall de serveis tant a les comunitats educatives, com al món associatiu i de l'economia solidària, així com a les administracions. Voleu conèixer aquest ventall? A continuació l'obrim.
El 16 de febrer passat el bar cultural La Iguana (Sants, Barcelona) va acollir una celebració molt especial: la del passat, el present i el futur de COMSOC - Comunicació Social. Una tarda plena de records i desitjos, rialles i reflexions, que no hauria pogut ser possible sense l'assistència de tantes amistats de l'educomunicació, la ràdio i la dinamització comunitària. Tot seguit t'expliquem una mica com va ser la jornada perquè així l'efecte de la celebració es pugui allargar una estona més.
El 8 de març, el dia internacional de la dona treballadora, va coincidir amb la segona sessió del "Curs de pòdcast, les noves narratives que escolta el món" que recentment hem iniciat per tercer any consecutiu a Ràdio Vilamajor. Des de COMSOC - Comunicació Social ens vam adherir a la vaga laboral convocada per l'Assemblea 8M, però vam decidir mantenir la sessió del curs i reorientar-la per aquesta ocasió.
Has somiat en crear el teu propi pòdcast i no saps per on començar? A Ràdio Vilamajor no només tindràs disponible els estudis de ràdio a disposició i la graella per al teu programa, sinó que et podràs formar en la creació sonora del teu propi projecte. Ara tens fins el 29 de febrer per apuntar-te al "Curs de pòdcast, les noves narratives que escolta el món" que comença l'1 de març.
Et fa il·lusió crear el teu propi podcast? No saps per on començar i t’agradaria formar-te en la matèria? Aquesta és la teva oportunitat! Tens al teu abast la tercera edició del «Curs de pòdcast, les noves narratives que escolta el món», on aprendràs tots els secrets de la creació, distribució i promoció sonora. Les sessions seran els divendres a la tarda, del 23 de febrer al 14 de juny, i tindran lloc a Ràdio Vilamajor (Sant Antoni de Vilamajor). Tens temps d’inscriure’t fins al 20 de febrer, però les places són limitades, així que espavila’t!
Tic-toc, tic-toc, tic-toc... i es veu que ja tenim 15 anys! Des de COMSOC - Comunicació Social portem una dècada i mitja d’existència i ho celebrarem el divendres 16 de febrer, la mateixa setmana del Dia Mundial de la Ràdio. I ho volem celebrar amb tu al bar cultural La Iguana, de Sants (Barcelona).
La xerrada i podcast "Fartes de distopies: literatura per superar la fi del món" va arrancar la 6ª Fira d'Economia Social i Solidària (FESS) de Granollers a l'Espai Tranquil Barbany. El diàleg literari i ecosocial va girar en torn a les intervencions de Miquel Pajares, Rubén Suriñach i Maria Sevilla, la qual va oferir també un recital de poemes. Conduït per Irene Canalís, de l'equip de COMSOC - Comunicació Social, i avivat per un públic engrescat i participatiu, el col·loqui resultant ja està disponible en format de podcast.
Una nova formació sonora està a punt de començar al Baix Montseny. Després de la segona edició del "Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món" i del programa especial "Broten podcasts" que vam realitzar al Porxo de Can Sauleda (Sant Antoni de Vilamajor), presentem un curs gratuït que us permetrà submergir-vos de ple en la pràctica radiofònica. Les sessions seran els divendres a la tarda, del 6 d'octubre al 15 de desembre, i tindran lloc a Ràdio Vilamajor. Les inscripcions estan obertes fins al 4 d'octubre, però les places són limitades, així que espavila’t!
La màgia de la ràdio és real, així ho van poder viure i constatar les participants del "Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món" el passat diumenge 18 de juny. Les i els oients que van apropar-se al porxo del Parc de Can Sauleda, a Sant Antoni de Vilamajor, també ho van comprovar. I ara, arriba el torn de compartir aquesta experiència amb l'audiència de Ràdio Vilamajor.
Quan la calor es fa present habitualment el curs escolar s'acaba i amb aquest també finalitza la segona edició del "Curs de podcast, les noves narratives sonores que escolta el món" que hem dinamitzat a Ràdio Vilamajor. Per celebrar que estan brotant nous projectes de podcasts a Sant Antoni de Vilamajor (Baix Montseny) realitzarem un programa de ràdio en viu, el proper diumenge 18 de juny al matí, al porxo del Parc de Can Salueda.
Estudiants de l'Institut Maria Espinalt (Barcelona) i l'Escola Primeiro de Maio (Inhambane, Moçambic) han participat en un projecte d'intercanvi sonor desenvolupat per Arquitectura Sense Fronteres i COMSOC – Comunicació Social, i finançat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. A partir del dilluns 22 de maig a les 11'15h estarà disponible el programa de ràdio co-creat pels dos grups d'adolescents que parlen sobre els efectes globals i locals de la crisi ecosocial, així com d'activisme ecofeminista.
Et fa il·lusió crear el teu propi podcast? No saps per on començar i t’agradaria formar-te en la matèria? Aquesta és la teva oportunitat! Tens al teu abast la segona edició del «Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món», on aprendràs tots els secrets de la creació, distribució i promoció sonora. Les sessions seran els divendres a la tarda, del 24 de febrer al 16 de juny, i tindran lloc a Ràdio Vilamajor (Sant Antoni de Vilamajor). Tens temps d’inscriure’t fins al 20 de febrer, però les places són limitades, així que espavila’t!
Des de COMSOC - Comunicació Social oferim un lloc de treball per a una persona que contribueixi als projectes radiofònics i accions educomunicatives que estan en marxa, i que posteriorment valori continuar amb l’equip. Actualment COMSOC forma part de la cooperativa femProcomuns.
Quan encara ressona el programa de ràdio "Broten podcasts al Porxo de Can Sauleda" (Sant Antoni de Vilamajor) que va suposar la presentació dels brots sonors acompanyats al llarg del "Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món", us presentem un curs gratuït que us permetrà submergir-vos de ple en la pràctica radiofònica. Les sessions seran els divendres a la tarda, del 7 d'octubre al 16 de desembre, i tindran lloc a Ràdio Vilamajor. Les inscripcions estan obertes fins al 5 d'octubre, però les places són limitades, així que espavila’t!
Des de COMSOC - Comunicació Social estem cercant un institut amb qui col·laborar per donar vida al projecte Sintonitza’t! Veus joves sobre l’emergència climàtica. Un intercanvi Barcelona-Inhambane! Durant 8 sessions treballarem plegades amb un grup - classe sobre els impactes de l'emergència climàtica fent servir la ràdio com a eina de comunicació i intercanvi amb un grup de joves de Moçambic.
Des de COMSOC - Comunicació Social obrim una licitació per prestar serveis de consultoria en la implementació d'activitats d'educació pel desenvolupament (Epd) i comunicació amb perspectiva de gènere, relacionada amb el programa que recentment impulsem a Inhambane (Moçambic) amb Arquitectura Sense Fronteres i que compta amb el recolzament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
El programa «L’altra ràdio» de Ràdio 4, conduit per Cinto Niqui, ha comptat com a convidat amb en Damià Caro, soci de treball de femProcomuns i coordinador del GAC COMSOC – Comunicació Social. En el programa especial, que es va emetre el 6 de juliol i es reemet en diferents moments de l’estiu, en Cinto i en Damià van destacar algunes iniciatives radiofòniques protagonitzades per comunitats educatives i acompanyades per COMSOC.
Des de COMSOC - Comunicació Social oferim un lloc de treball per a una persona que contribueixi als projectes radiofònics i accions educomunicatives que estan en marxa, i que posteriorment valori continuar amb l’equip. Actualment COMSOC forma part de la cooperativa femProcomuns.
El curs escolar s'acaba i amb aquest també finalitza el "Curs de podcast, les noves narratives sonores que escolta el món" que hem realitzat a Ràdio Vilamajor. Per celebrar que estan brotant nous podcast a Sant Antoni de Vilamajor (Baix Montseny) farem un programa de ràdio en viu i en directe el proper diumenge 19 de juny al matí al Porxo de Can Salueda.
Des de la cooperativa femProcomuns estem en un moment d’ampliació. Per això busquem una persona que es pugui implicar al GAC COMSOC - Comunicació Social i que contribueixi als projectes i accions educomunicatives que estan en marxa, i que posteriorment valori continuar amb l’equip.
COMSOC - Comunicació social s'ha incorporat a la cooperativa femProcomuns SCCL com a Grup d'Activitat Cooperativitzada (GAC). El projecte educomunicatiu iniciat l'any 2008 suma i crea sinergies amb els altres projectes de la cooperativa integral creada l'any 2017.
Et fa il·lusió crear el teu propi podcast? No saps per on començar i t’agradaria formar-te en la matèria? Aquesta és la teva oportunitat! Tens al teu abast el «Curs de podcasts, les noves narratives que escolta el món», on aprendràs tots els secrets de la creació, distribució i promoció sonora. Les sessions seran els dissabtes a la tarda, del 12 de febrer al 18 de juny, i tindran lloc a Ràdio Vilamajor (Sant Antoni de Vilamajor). Tens temps d’inscriure’t fins al 6 de febrer, però les places són limitades, així que espavila’t!
El passat 29 de setembre vam tenir el plaer de conèixer l’experiència de Ràdio Escolar Font Freda, una de les primeres emissores escolars a l’Estat espanyol, i de la ràdio de l’Escola El Turó, que va iniciar-se el curs 2020-2021; ambdues de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Acompanyades per testimonis de cadascuna d’elles, van deixar entreveure els lligams que uneixen les seves emissores amb l’aprenentatge significatiu, la comunitat educativa i l’entorn. Tot en una taula rodona anomenada "De la ràdio escolar a la ràdio local", moderada per Clàudia González, de COMSOC - Comunicació Social, en el marc del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC).
Gairebé un any després de presentar Ràdios Escolars en Xarxa (REX), tornem al Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) per conèixer i reconèixer el passat d’un present on la ràdio i el podcast a l’escola estan més vius que mai. El pròxim 29 de setembre, de 18h a 18’50h, us convidem a la taula rodona "De la ràdio escolar a la ràdio local", un acte on posarem en relleu la transcendència d'experiències de ràdio escolar dins una mateixa comunitat i que, a més a més, podrà seguir-se de forma virtual i presencial.
El passat 4 de juny, gairebé un any després de la darrera emissió a Ràdio Vilamajor del programa Sota la mascareta, elaborat per l'alumnat de l’Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor), va rebre un guardó. La iniciativa radiofònica nascuda a l'inici del confinament rebia el segon premi de la categoria "Treballs de ràdio” de la XVIII edició dels Premis CAC a l’Escola, sumant-se així al primer reconeixement del Centre Promotor d’Aprenentatge Servei.
El Museu de les Ciències Naturals de Barcelona i la cooperativa Nusos, d’educació i divulgació científica, ens han encarregat dinamitzar un projecte comunitari que combina diferents actors: el Jardí Botànic de Barcelona, dos instituts i una escola dels barris de Montjuïc, una ràdio local, i vuit col·lectius transformadors de l’entorn social.
Gairebé 400 persones inscrites van seguir en directe la Jornada virtual “Ràdio, Escola i Comunitat. Per una educació crítica, participativa i creativa”. Una activitat que va oferir-nos un conjunt d’experiències, consells i recursos per a la pràctica radiofònica als centres escolars. En més de tres hores, vam emetre una jornada, que va comptar amb un programa de ràdio escolar, un espai de bones pràctiques i eines i una última taula rodona, on va parlar-se del potencial de fer ràdio en xarxa.
La Jornada virtual «Ràdio, Escola i Comunitat. Per una educació participativa, crítica i creativa», que tindrà lloc el proper 24 de febrer al matí, ens servirà per conèixer i intercanviar les experiències i coneixements que neixen de les emissores escolars. La veu d'infants i joves, docents, entitats i institucions que fan possible la ràdio escolar són les que teixeixen una jornada que fa temps que estem filant i que ens fa molta il·lusió convidar-vos!
Escoltem, en directe, les primeres pulsacions d’un nou projecte que fa mesos que bategava i que, tot just ara, comença créixer. El mes de novembre ha tingut dues dates clau per a Ràdios Escolars en Xarxa (REX): la presentació virtual de la iniciativa al Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC) i de manera simultània a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), i la primera trobada virtual de la comunitat interessada a tirar endavant la xarxa.
Ja sentim els nervis i la il·lusió als nostres cossos, un bonic i històric dia s’apropa. Fa dies que preparem, conjuntament amb infants, joves, docents i entitats, la presentació pública de la xarxa de ràdios escolars dels Països Catalans, en el marc del Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC) i de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC). El dimecres 11 de novembre a les 18h estigueu atentes a la pantalla, perquè neix amb força una nova xarxa que compta, només començar, amb 66 comunitats educatives i 7 ràdios locals.
Estem molt feliços de poder anunciar dues presentacions virtuals del llibre "Àvia Grill i la defensa de l'aigua", una obra basada en l'animació dirigida per Denis Chapon, i co-editat amb Pol·len edicions (Catalunya), La Libre (Bolívia ) i COMSOC - Comunicació Social (Catalunya). El primer acte serà el diumenge 18 d'octubre a la Fira Internacional del Libro a Zócalo de la Ciutat de Mèxic (FIL Zócalo) i el segon el dijous 29 d'octubre a la Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC). Podreu escoltar els seus autors i autores, així com a lluitadors per l'aigua i per la vida.
Vint-i-un dies després de llançar públicament la proposta de generar un espai comú per a ràdios escolars, locals i comunitàries, podem afirmar que la proposta ha estat ben acollida. Volem, però, facilitar la participació de més comunitats educatives i radiofòniques, en un inici de curs complex. Per això, ampliem el termini per respondre l’enquesta virtual fins al dimecres 30 de setembre.
Iniciem el curs 2020/21 amb una proposta motivadora: la co-creació d'una xarxa de ràdios escolars dels Països Catalans. Perquè ens coneguem entre nosaltres, compartim el coneixement radiofònic que neix en cada experiència, i ens organitzem. El projecte impulsat per COMSOC - Comunicació Social fonamenta les seves bases en la cogovernança i l’organització horitzontal, i està obert també a les ràdios locals i comunitàries. Per començar, us animem a triar el nom de la xarxa i a presentar-vos.
Aigua, privatització i revolta són algunes de les paraules claus que resumeixen la nova proposta editorial amb la que estem treballant, des de tres punts diferents del planeta: França, Bolívia, i Catalunya. Avui, que es celebren 20 anys de l'anomenada Guerra del agua a Cochabamba i és una data assenyalada al país andí, us volem explicar aquesta història d'esperança.
Ràdio Sant Boi ha destacat la feina realitzada pels joves de l'Escola Pedagogium Cos en el marc dels "Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans" realitzats al mes de maig. Mònica Santacreu, directora del programa "Dies de ràdio", i Maria Serrano, responsable de la secció l'Espai Solidari, van dialogar amb Damià Caro, educomunicador.
L’Institut Infància i Adolescència, per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, impulsa l'Agenda dels infants i ha volgut fer un vídeo per explicar-ho. Han comptat amb 4.000 nenes i nens de 10 a 12 anys per elaborar l'agenda que acaben de presentar i han recollit les 11 millores més importants pel seu benestar. Aquestes 11 demandes, locutades per alumnes de 6è de l'Escola Cervantes, van ser enregistrades el 22 de maig amb el suport radiofònic de Comsoc. Ara podeu veure i escoltar el resultat.
El proper 23 d'abril, dia de Sant Jordi i del llibre, podreu regalar la segona edició de Quan perdem la por (Pol·len edicions i Comsoc - Comunicació Social, 2018). Un conte inspirat en la lluita de Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, escrit i locutat per la jove Lúa Todó i il·lustrat per Joan Turu. La reedició del llibre inclou una novetat destacada: l'epíleg de l'autora, que ens conta com i perquè va escriure aquest conte quan tenia tan sols 12 anys.
Amb motiu del sisè aniversari de l'ocupació de la finca Somonte, alliberem el documental a Youtube. Un film estrenat al multicines recuperat anomenat la Cinètika (Sant Andreu, Barcelona) l'any 2016, produït per COMSOC - Comunicació Social, amb la col·laboració de Metromuster i altres professionals del sector.
El proper 4 de març es celebren sis anys de l'ocupació de la finca Somonte, i amb motiu del sisè aniversari alliberarem a la xarxa el documental «Somonte, los puños en la tierra», una producció de COMSOC – Comunicació Social, que ha comptat amb la col·laboració de Metromuster i d'altres professionals del sector. Si el vols veure abans -juntament amb el director- acosta't el 3 de març a Can Tonal (Baix Montseny, Catalunya).
Creieu que estem en temps de treballar i potenciar la defensa dels drets més bàsics? Des de COMSOC - Comunicació Social ho tenim clar i per això portem gairebé 10 anys col·laborant, colze a colze, amb desenes de comunitats educatives i municipis. En aquesta ocasió, us convidem a realitzar Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans i l'espectacle Cooperem o competim?. La Diputació de Barcelona ens ho posa fàcil, ja que assumeix el 80% del cost de cada activitat, perquè les accions formen part del Catàleg d'ofertes d’accions d’educació per al desenvolupament 2017 - 2018.
Teleduca i ElParlante han impulsat la primera edició del Seminari d’Educomunicació per la Justícia Global a Barcelona durant la primavera - estiu del 2017. Han comptat amb la participació de diversos col·lectius d'arreu del món, especialment de la capital catalana, que han compartit amb els educants les seves experiències i pràctiques educomunicatives. COMSOC - Comunicació Social va portar l’experiència del Concurs de podcast – Contes del Món i ara podeu recuperar la seva intervenció a través del vídeo.
Ja podeu sol·licitar els Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans i l’espectacle Cooperem o competim?, dues atractives propostes que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2016 que la Diputació de Barcelona ha aprovat recentment i que neixen en el marc del Concurs de podcast – Contes del Món impulsat per COMSOC – Comunicació Social. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions que es poden executar fins al mes de juliol del 2017 en municipis inferiors a 100.000 habitants.
Aquest dimarts 15 de novembre estrena doble del documental de Somonte, a Andalucía i el País Basc. En concret podeu veure el film a Córdoba i a Donostia. La XIII Muestra de cine social La Imagen del Sur de CIC Batá i la Sección Oficial 2016 de cineCCdonostia us conviden a conèixer la història de l'ocupació de terres més important a Europa dels darrers anys. El 4 març del 2012 cinc-cents jornalers del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) van entrar a la finca i un grup de trenta persones va decidir ocupar-la de forma permanent.
Sovint ens veiem empesos per la inèrcia i per l’activitat constant, no parem. Aquest curs 2016/17 però des de COMSOC – Comunicació Social hem decidit aturar la convocatòria del Concurs de podcast – Contes del Món. Han estat set cursos consecutius de molta paraula contada i n’estem molt contents, però sentim la necessitat de valorar el recorregut traçat i regenerar les nostres energies amb altres projectes i activitats. Més endavant tornarem a convocar el certamen? Qui sap.