Titular notícies

TALLERS DE RÀDIO, CONTES I DRETS HUMANS A L'ESCOLA VICENTE FERRER DE SANT BOI

Diumenge 5 Maig 2019

L'alumnat del cicle superior de primària de l'escola Vicente Ferrer, ha pogut viure com el món és més petit del que sembla, i com les nostres accions afecten altres llocs del planeta. Contes i veu van completar l'experiència amb dos tallers contractats per l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Taller pel dret a un medi ambient adeqüat

Els nois i noies de 6è van introduir-se en la ruta del mòbil per descobrir què hi ha darrera de la producció d'aquest aparell que utilitzem a Occident. Durant el matí de l'1 d'abril, l'aula es va convertir en un petit món on l'alumnat es va agrupar per representar diferents territoris: Congo, Xina, Occident i Ghana. Al Congo van descobrir les mines de coltan -mineral amb què es fabriquen els mòbils- i les penoses condicions en què viuen les persones que hi treballen controlades per grups armats. També van deduir que l'ambient deshumanitzat de les mines, es reprodueix als espais urbans, que van deixar de ser llocs de bellesa natural i d'identitat comunitària des que els mòbils van començar a fabricar-se.

A la Xina van trobar les fàbriques de mòbils, que obliguen les persones que hi treballen a fer jornades de 16 hores. Jornades esclavitzants, on no s'hi pot parar ni un moment, ni per anar al lavabo. La mirada a Occident va fer de mirall, per reconèixer-nos com a societat amb privilegis i allunyada de la dura realitat que viuen les persones i els seus territoris, on recau la càrrega de la producció dels nostres mòbils. Per tancar el cercle, a Ghana van descobrir que platges senceres estan cobertes dels mòbils i ordinadors que rebutgem a Occident per considerar que són obsolets. Allà s'ha establert mines urbanes on les persones, en condicions inhumanes, extrauen dels aparells aquelles parts més preuades i, així, vendre-les a les màfies que fan d'intermediàries.
 
Ràdio, contes i Drets Humans a Sant Boi de Llobregat Ràdio, contes i Drets Humans a Sant Boi de Llobregat

El conte “La veu de la selva” (àudio), realitzat per alumnes de 2n d'ESO i finalista de la primera edició del Concurs de podcast - Contes del Món, va centrar la realitat de la vida al Congo. L'alumnat de 6è de l'escola Vicente Ferrer, en grups de treball col·laboratiu, va crear un guió amb un final per a aquest conte, que donés una solució positiva a la ruta del mòbil. Millores en les condicions de treball que garantissin els drets bàsics, protecció de l'entorn natural on han crescut les generacions precedents, van ser algunes de les solucions proposades en clau de conte.

Davant dels micros radiofònics, disposats pels educomunicadors de COMSOC, els nois i noies van gaudir de la pròpia narració, mentre els companys i companyes els escoltaven en un silenci compartit. Podeu escoltar els relats creats: grup 1, grup 2, grup 3, grup 4, i grup 5.

Taller pel dret a l'accés a l'aigua

La mateixa dinàmica de descobriment i reflexió va recórrer l'alumnat de 5è el matí del dilluns 8 d'abril. Per a elles i ells, el tema va ser l'aigua al Nord i al Sud. Per entrar-hi, se'ls va proporcionar un joc, un memori, i se'ls va proposar tres àmbits de reflexió per relacionar-los amb la manca d'aigua: l'alimentació, l'educació i la salut. Els infants van treballar en grups col·laboratius, quatre dels quals amb peces del memori corresponents a zones desafavorides, i un a Occident. A partir del joc, van poder deduir que la manca d'aigua canalitzada o d'aigua potable, fa que els menors o bé tinguin problemes de salut i alimentació, o bé no puguin anar a l'escola, en haver de recollir aigua lluny d'on viuen. A l'altre extrem, hi són els infants d'Occident amb piscines plenes i aixetes abundoses que mai no fan pensar que algú malvisqui o mori per manca d'aigua.
 
Ràdio, contes i Drets Humans a Sant Boi de Llobregat Ràdio, contes i Drets Humans a Sant Boi de Llobregat

L’animació de “La Abuela Grillo” (vídeo) va il·lustrar les seves primeres reflexions i descobriments, i va introduir el mercat de l'aigua que concentra aquest bé bàsic en mans de qui només cerca el guany econòmic. Com les companyes i companys de 6è, van crear un final al conte animat que donés solució al problema plantejat, i el van narrar davant el micros, donant com a resultat els podcast que podeu escoltar a continuació: grup 1, grup 2, grup 3, grup 4, i grup 5.

Si vols que muntem el nostre kit de ràdio a dins la vostra aula i estem “a l’aire” durant unes hores. Si vols què l’alumnat aprengui no només a fer ràdio millorant la seva expressió oral, sinó a aprofundir i investigar sobre els temes que toquen forçosament la seva quotidianitat i la d’altres països aparentment llunyans. Informa't dels tallers puntuals "Ràdio, contes i Drets Humans" i posa't en contacte amb COMSOC - Comunicació Social.

Últimes Notícies