Titular notícies

A L'ESTIU (I SEMPRE), SOBERANIA ALIMENTÀRIA!

Dilluns 1 Juliol 2024

Durant aquest curs 2023 - 2024 COMSOC - Comunicació Social ha acompanyat la creació de "Ràdio Planetacció" (a Ivoox i Spotify) dins d'un projecte desenvolupat per part de Justícia Alimentària i la Fundació ADSIS. Amb l'arribada de la calor, de les trobades al voltant d'una taula, de les sobretaules llarges, et convidem a gaudir dels tres episodis creats per alumnat d'educació secundària de tres centres educatius diferents de la ciutat de Barcelona. Dona-li al play per a fer aquest viatge sonor des de la comoditat de casa teva, la platja, el riu o el seient del metro!

Com podem transmetre l'aprenentatge fet pels grups participants del projecte Planetacció sobre entorns alimentaris més justos, sans i sostenibles més enllà dels murs dels instituts? Com podem fer-ho i a més a més connectar-les amb col·lectius que a dia d'avui ja estàn demostrant que posar en comú l'Economía Social i Solidària amb la Soberanía Alimentària és una recepta deliciosa?

El següent teaser dona algunes pistes:



Ràdio Planetacció neix de la col·laboració entre COMSOC - Comunicació Social, Justícia Alimentària i ADSIS. El menú resultant és una sèrie de tres pòdcast on alumnat de 3º d'ESO de tres instituts de Barcelona pregunten i reflexionen sobre alimentació, sostenibilitat, feminismes, producció, economía Social i solidària (l'ESS) amb diferents iniciatives al territori. En aquesta primera temporada, participen els i les alumnes de l'INS Les Corts, l'IE Elisabets i l'IE Sant Felip Neri.
 
Ràdio Planetacció - Elisabets - Desos Ràdio Planetacció - Elisabets - Desos
Visita als horts de Can Pinyol (Sant Boi de Llobregat). Entrevista a Júlia Volpe, educadora de DESOS.

El procés educomunicatiu va començar amb unes sessions de contacte entre els i les estudiants, les educadores d'ADSIS i l'equip de COMSOC. Ràpidament, es van executar les sessions de sortida on cada grup va anar a conèixer una iniciativa que desenvolupa la seva feina a un dels sectors de l'industria alimentària: producció, comercialització i hostelería. Entre riures i gravadores, l'alumnat va fer una gimcana sonora recollint les veus, sons i testimonis de la cooperativa Nomdonalagana, els horts comunitaris de Can Pinyol dinamitzats per DESOS, i del restaurant - escola de Mescladís al Teatre Lliure de Montjuïc.

Desprès de treballar a l'aula les característiques de la ràdio i del format de l'entrevista, cada grup va convidar a una persona representant de la seva entitat visitada per a enregistrar un pòdcast d'entrevista. Cada conversa recull les preguntes i inquietuds de cada grup, les seves veus i criteris en relació a la soberanía alimentària.

Perquè creiem que Ràdio Planetacció és un bon exemple educomunicatiu i perquè ens apropa a la realitat de tres iniciatives de l'ESS que son un reflexe de com es poden crear alternatives al model alimentari actual, us convidem a escoltar els tres episodis d'aquesta primera temporada! Prova un tastet d'aquest menú crític i transformador.



Ràdio Planetacció a Ràdio 4

El passat 15 de maig Lucía Cano, de COMSOC - Comunicació Social, va parlar amb el periodista Cinto Niqui de L'Altra Ràdio de Ràdio 4 - Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya, sobre aquesta col·laboració tan especial. Si vols escoltar-nos, a partir del minut 17, punxa aquí.

Últimes Notícies