Per les persones que formem part de COMSOC la ràdio ha estat el nostre bressol periodístic. Des de ben joves ens hem bellugat pels estudis de diferents emissores locals de Catalunya i el País Valencià, com a col·laboradors, locutors, directors i fins i tot reporters. A més hem viscut la ràdio dels barris i dels pobles al costat dels moviments socials organitzats al continent americà, de la mà del Moviment Sense Terra al Brasil i dels zapatistes a Mèxic.

Som periodistes, escriptors, editors i documentalistes que col·laborem a títol personal amb mitjans de comunicació independents a varies latituds del globus terràqui. Som educadors populars i ens considerem educomunicadors. Som els autors del primer programa de turisme responsable creat a Catalunya, emès durant sis anys a Ràdio L’Hospitalet i durant una temporada a Ràdio 4, anomenat Coneix Món. Som els impulsors del certamen Contes del Món que fa set anys que estimula a enregistrar en podcast contes populars d’ahir i d’avui.

Fem tallers radiofònics pels Drets Humans

Amb aquesta experiència actualment dinamitzem el projecte "Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans”, adreçat a escoles, instituts, centres cívics, etc. És una activitat que vam iniciar l’any 2011 i que ja ha passat per més de 30 municipis catalans. Amb el nostre kit de ràdio muntem una emissora dins les aules i estem “a l’aire” durant quatre hores. Un temps en què l’alumnat aprèn no només a fer ràdio millorant la seva expressió oral, sinó a aprofundir i investigar sobre els temes que toquen forçosament la seva quotidianitat i la d’altres països aparentment llunyans. A través del relat oral i la pràctica readiofònica, el taller radiofònic promou els valors de la cooperació, la solidaritat i la cultura de pau, partint d’una concepció freireana de l’educació: Amb dinàmiques grupals, cadascun dels cinc tallers disponibles problematitza un conte elaborat per altres escoles de Catalunya al voltant de cinc problemàtiques que afecten i interrelacionen les realitats del nord i del sud. Aquestes problemàtiques aborden cinc drets fonamentals: Dret a una alimentació adient, dret a viure en pau, dret a l’aigua, dret al mediambient, i dret a un habitatge digne.

L’objectiu principal dels tallers radiofònics és promoure el coneixement i la consciència sobre les relacions nord-sud i la justícia global des d’una lectura crítica de la quotidianitat de l’alumnat. Amb ells també aconseguim:

- Donar a conèixer la realitat de països del sud en conflicte, promovent la cultura de la pau.
- Fomentar la reflexió al voltant dels avantatges del consum responsable.
- Sensibilitzar sobre els valors de la interculturalitat i la solidaritat entre els pobles.
- Estimular l’apoderament de l’alumnat per trobar solucions col·lectives a problemàtiques globals i locals.
- Fomentar la cooperació i interrelació entre alumnes.
- Potenciar la cultura popular de la tradició oral per estimular la creativitat i l’escolta.
- Millorar les capacitats expressives i comunicatives de l’alumnat.
- Estimular l’educació en mitjans, per assolir l’habilitat d’accedir, comprendre i analitzar críticament els diferents aspectes de la ràdio.

Fer-ho a través d’una concepció freireana de l’educació, estimulant la participació, la creació i el coneixement individual i col·lectiu, permet que els i les alumnes participants prenguin i valorin la seva pròpia paraula, sentin que les possibles solucions o alternatives a les problemàtiques presentades depenen, també, de la seva aportació, i comprenguin que les realitats del nord i del sud estan interconectades: les seves accions, per petites que siguin, afecten d’altres persones que són com elles.

Els tallers formen part de l'Oferta d’accions d’Educació per al desenvolupament 2017 de la Diputació de Barcelona i estan parcialment subvencionats. La DIBA assumeix el 80% del cost total i la resta del cost, el 20%, l'ha d'assumir l'ens local amb menys de 100.000 habitants que realitzi l'acció corresponent. El Taller de contes radiofònics pels Drets Humans té un cost per a l'ens local de 170 euros. Aquest any, com a novetat, les activitats de l’Oferta 2017 es poden executar fins el 31 d'octubre del 2018.

Recuperem emissores locals mentre aprenem a fer ràdio

Des d’inicis del curs 2014/15 hem volgut fer un pas més en la direcció de concebre la ràdio com una eina essencial per a la educomunicació i la transformació social i ens hem instal·lat als estudis de Ràdio l’Ametlla del Vallès amb els joves del municipi. A través de l’assignatura optativa trimestral de ràdio impartida a l’Institut Eugeni Xammar, aquests joves aprenen a produïr programes de diferents gèneres (informatius, reportatges, entrevistes...) i, al mateix temps, revitalitzen una emissora que estava en desús des de fa vint anys. Aquesta iniciativa d’Aprenentatge i Servei (ApS), impulsada pel consistori de l’Ametlla, permet que noves generacions desenvolupin noves habilitats, tot reivindicant la vida social del poble i les seves infrastructures comunicatives.

Tingui o no tingui emissora, si al vostre municipi o centre educatiu voleu desenvolupar un projecte radiofònic similar, poseu-vos en contacte amb nosaltres!

400x400