Titular notícies

ESTEM PREPARANT EL REVULSIU LLIBRE DE LA ABUELA GRILLO

Dijous 9 Abril 2020

Aigua, privatització i revolta són algunes de les paraules claus que resumeixen la nova proposta editorial amb la que estem treballant, des de tres punts diferents del planeta: França, Bolívia, i Catalunya. Avui, que es celebren 20 anys de l'anomenada Guerra del agua a Cochabamba i és una data assenyalada al país andí, us volem explicar aquesta història d'esperança.

Les històries transmeses de manera oral perduren en el temps i van canviant d'acord amb el sentir social del moment. És d'aquesta manera que el relat té més significat, perquè ens transporta de les arrels dels nostres ancestres a la nostra actualitat més punyent. La Abuela grillo és un magnifíc exemple d'aquest fenòmen. És un relat autòcton de la comunitat indígena Ayoreo de Bolívia adaptat als nostres temps, que ens parla de la importància de l’aigua per a la vida.
 
El 2009, vuit joves bolivians van ser becats per a la realització d’un curt d’animació que adaptaria aquesta peça de la tradició oral als esdeveniments ocorreguts l’any 2000, quan la privatització de l’aigua i la seva distribució a càrrec d’un consorci empresarial transnacional va encarir-la fins a un 300%, desencadenant un cicle de mobilitzacions socials conegudes com La Guerra del Agua, que van sacsejar el país.

L'any 2018 des de Comsoc - Comunicació Social cercàvem un conte que ens permetès potenciar el treball al voltant del dret a l'accés a l'aigua, amb grups - classe de Primària i de Secundària. Ja teníem un relat molt adequat per als més petits, procedent del Concurs de podcast - Contes del Món, però en necessitàvem un altre per mainada més gran. Després d'una estona cercant per Internet, ens vam topar amb el vídeo i ens va captivar. L'impacte va ser tal, que va formar part d'immediat dels nostres recursos durant un taller de "Ràdio, contes i Drets Humans", i ens va nèixer la voluntat de fer un llibre. Vam plantejar la possibilitat a Denis Chapon, el director francès de l'audiovisual, i va acollir la proposta encantat. Uns mesos més tard vam proposar co-editar el llibre a les companyes de Pol·len edicions i també van respondre entusiasmades. Va ser tal l'entusiasme que a la 46ª Feria Internacional del libro de Buenos Aires (Argentina) van sumar l'editorial boliviana la libre a l'aventura.

Fa uns anys l'animació de La Abuela grillo va enamorar gran part de la població boliviana, i ara l'estem convertint en llibre gràcies a les il·lustracions del mateix director francès, de l'escriptura de la boliviana Claudia Michele, i de la intercooperació editorial entre la libre (Bolívia), Pol·len i Comsoc (Catalunya). Amb el propòsit d'apropar a les comunitats educatives, a les cases i als carrers, una lluita per un dret humà essencial. Una lluita aparentment llunyana geogràficament però propera en els horitzons de milers de persones organitzades al nostre territori per a defensar l'aigua com un bé comú, i no com una mercaderia. En són exemple la plataforma Aigua és vida i l'AMAP - Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública.
abuela grillo promo
Disseny gràfic de Ros Amils - la libre

En els propers mesos tindrem la publicació a les mans, estigueu atentes! Serà així gràcies, també, a Alejandro Salazar, Cecilia Delgado, Joaquin Cuevas, Mauricio Sejas, Miguel Mealla, Román Nina, Salvador Pomar, i Susana Villegas, que com a co-autors de l'animació original ens han cedit el seu treball. Moltes gràcies!

Per tal de recollir les vostres impressions d'aquest repte editorial, us convidem a visionar l'animació i a dir que us sembla amb l'etiqueta #abuelagrilloenlibro.


Últimes Notícies