Titular notícies

COMSOC ESTÀ AL VOSTRE SERVEI

Dilluns 29 Abril 2024

Amb 16 anys d'existència des de COMSOC - Comunicació Social seguim cultivant el camp de l'educomunicació, la dinamització comunitària i l'educació per a la justícia global amb moltes llavors radiofòniques i podcasteres, com vam visibilitzar en la recent celebració de l'aniversari. Per això avui en dia podem oferir un ampli ventall de serveis tant a les comunitats educatives, com al món associatiu i de l'economia solidària, així com a les administracions. Voleu conèixer aquest ventall? A continuació l'obrim.

1. Itineraris creatius per a comunitats educatives

Hi ha cinc experiències sonores que adrecem especialment als grup - classe de tercer, quart, cinquè i sisè d'escoles de Primària i a la joventut dels instituts de Secundària, tant l'obligatòria com la postobligatòria. Amb tres intensitats diferents: les dues primeres d'un sol dia, les dues següents amb quatre sessions de dues hores, i la darrera totalment flexible a les vostres necessitats.
 
a) Taller d'iniciació a la ràdio: "El so en acció"
Una sessió de dues hores per grup - classe.

Quins mitjans d’informació tenim al nostre abast? Quines tècniques existeixen per comunicar? Quines virtuts tenen la ràdio (i el pòdcast) per captivar a les oients? Amb quins elements sonors podem crear?

Activitat pràctica per a un grup-classe que introdueix la ràdio a l’aula com una eina pedagògica que ajuda a treballar les habilitats comunicatives, la comprensió lectora, el treball en equip i la reflexió sobre valors a partir de l’experiència viscuda.

L'alumnat s'endinsa en l'univers sonor, identifica els diferents elements amb els que pot crear i realitza la seva primera peça sonora d'una manera vivencial gràcies a un kit de ràdio que s'instal·la al centre.
Taller d'iniciació a la ràdio a l'INS Vilamajor
  Taller d'iniciació a l'Institut Vilamajor de Sant Pere de Vilamajor.
 
b) Tallers "Ràdio, contes i Drets Humans".
Una sessió de tres hores i mitja (o quatre) per grup - classe.

És una activitat que convida a crear relats orals a través de la pràctica radiofònica i d'una concepció freireana de l'educació. S'introdueix la temàtica a través de dinàmiques grupals que s'enllacen amb un conte que ens submergeix en la problemàtica concreta que afecta i interrelaciona tant el nord com el sud globals.

Col·lectivament és l'alumnat participant el que busca solucions a la problemàtica relatada tot fomentant el treball en equip i les seves capacitats expressives.

Les modalitats d'aquest taller es centren en diferents drets: accés a l'aigua, a un medi ambient adequat, asil, habitatge digne i alimentació saludable.
Ràdio, contes i dret a l'aigua a l'Escola Matilde Orduña d'Esplugues de Llobregat - 30/05/22
  Taller sobre l'aigua a l'Escola Matilde Orduña d'Esplugues de Llobregat.
 
c) Taller "Fem ràdio, fem comunitat".
Quatre sessions de dues hores per grup - classe.

És una activitat que a través de la pràctica radiofònica apropa infants i joves al seu entorn social més significatiu. Amb la finalitat de realitzar una entrevista radiofònica es generen espais de diàleg i s’organitzen dinàmiques grupals per conèixer i difondre una història, un tema proper i d’interès de l’alumnat.

Es plantegen quatre sessions en què cada equip de treball investiga un aspecte de l’entrevistat perquè, de manera conjunta i coordinada, obtinguin una visió completa de la realitat en la que intervé. Un treball a l’aula que culmina amb la producció real d’una entrevista radiofònica que permet a l’alumnat reflexionar, expressar-se i generar vincles.

L'enregistrament es realitza a una emissora local si és possible, i en cas contrari s'instal·la un kit de ràdio professional al centre.
Fem ràdio, fem comunitat amb 6è B de l'Escola Segimon Comas de St. Quirze de Besora
  Taller a l'Escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora.
 
d) Taller de ràdio "Visibilitzem les llengües d’origen".
Quatre sessions de dues hores per grup - classe.

La proposta promou l’ús del català i d’altres llengües maternes i les visibilitza més enllà de l’escola, facilita l’aprenentatge significatiu, propicia relacions basades en la interculturalitat, fomenta el treball en equip i estimula l’esperit crític. Des d'una perspectiva decolonial, antiracista, feminista i interseccional.

Amb la finalitat de realitzar una entrevista radiofònica a persones de la pròpia comunitat educativa o de l'entorn més proper que parlen llengües maternes diverses, es creen espais de diàleg, i s’organitzen dinàmiques grupals per conèixer i difondre històries humanes properes i d’interès de l’alumnat.

L'enregistrament es realitza a una emissora local si és possible, i en cas contrari s'instal·la un kit de ràdio professional al centre.
Taller per visibilitzar les llengües d'origen a Figueres
  Enregistrament d'una entrevista a Ràdio Vilafant (Alt Empordà).
 
e) Servei comunitari "La nostra veu, la nostra ràdio".
Mensual, trimestral, semestral o anual. Activitat flexible.

A partir de les necessitats i interès de la pròpia comunitat educativa es planteja una activitat que tingui com a objectiu aprendre a fer ràdio o pòdcasts, apropar-se a alguna problemàtica o història significativa, i visibilitzar-la més enllà de l'escola a través de les ones i des d'una mirada llunyana a l'adultcentrisme.

Investigar una realitat, parlar amb persones expertes i no expertes en la matèria, aprofundir en els coneixements i crear-se una opinió pròpia, aprendre a elaborar un guió i vestir sonorament tot un programa de ràdio o pòdcast, editar, publicar i distribuir el material per dialogar amb l'entorn més proper i contribuir a transformar aquella realitat... és tota una aventura humana i sonora que ara està al vostre abast.
Programa final - Ràdio a l'INS Vilamajor
  Enregistrament del programa final a Ràdio Vilamajor (Vallès Oriental).


2. Impulsem jornades, cursos i materials formatius
jornada rec radio escola comunitat curs podcast vilamajor guia radio escolar
Cartell de la Jornada REC. Cartell del Curs de pòdcast a Vilamajor Portada del mòdul set de la guia de ràdio escolar
     
a) Organitzem i dinamitzem jornades on l'educació i la comunicació són el pilar.

Com és el cas de la Jornada REC – Ràdio, escola i comunitat encarregada pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
 
b) Preparem i facilitem formacions i cursos entorn la ràdio i els pòdcasts per a tots els públics.

Partim de l'experiència de l'Escola de pòdcasts i de ràdio per a la justícia global que tirem endavant a Ràdio Vilamajor, gràcies al suport de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i de la Diputació de Barcelona.
c) Elaborem guies i materials formatius orientats a promoure experiències sonores i humanes.

És un exemple "La veu de la infància. Guia per dinamitzar experiències de ràdio escolar" encarregada també pel Dep. d’Educació, que compta amb la col·laboració de l'Institut d'Infància i Adolescència de Barcelona i de REX.3. Formació per a facilitar l'ús pedagògic de les eines radiofòniques

Recentment hem incorporat aquesta àrea formativa adreçada a personal docent i a educadores d'escoles i instituts, per tal de facilitar i promoure la pràctica radiofònica en contextots d'aprenentatge.
 
a) Formació "Els secrets de la ràdio a l'escola".
Sis sessions d'una hora i mitja.

La formació es centra a facilitar els coneixements, els recursos, els exemples, i les pràctiques necessàries per poder iniciar o millorar un projecte radiofònic a l'escola amb l’expressivitat pròpia del llenguatge sonor.

La metodologia de les sessions combina l'exposició de continguts, l'audició de
materials, un diàleg permanent amb els i les docents, la pràctica radiofònica, la reflexió i proposició individual, i la co-creació col·lectiva.

Per engegar o millorar la vostra pràctica radiofònica a l'escola aquest és un servei amb el que comptar. Ja ho han fet a l'Escola Can Manent de Cardedeu, per exemple, per posar en marxa l'emissora del centre.
Instal·lació de la ràdio escolar i formació a docents. Escola Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat - 09/11/23
  Pràctica sonora molt coral de tot el claustre del centre.
 
b) Assessorament per crear, iniciar i/o millorar la ràdio educativa.
Servei a mida.

A partir de la identificació de les necessitats i reptes de la comunitat educativa es facilita un assessorament eduradiofònic a mida.

Un servei d'acompanyament, instal·lació tècnica, formació i diàleg flexible a la voluntat de l'equip docent. Que pot comptar també amb un acompanyament durant els primers compasos de l'activitat radiofònica amb la infància i la joventut.

L'Escola Gras i Soler d’Esplugues de Llobregat ja ha comptat amb aquest servei, i hores d'ara és una eina transversal per a totes les docents del centre.
Instal·lació de la ràdio escolar i formació a docents. Escola Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat - 09/11/23
  Explicació i experiència tècnica de com funciona un kit de ràdio.


4. Reforcem projectes educatius d'ONG i cooperatives

L'educació no és un espai exclusiu de docents i educadores professionals. Les famílies (evidentment), però també els mitjans, les xarxes socials, així com l'anomenat Tercer sector també té un paper fonamental. Arran l'experència de contribuir a millorar l'impacte i la incidència de moltes iniciatives, podem afirmar que...
 
a) Som les aliades perfectes per promoure la comunicació transformadora dels vostres projectes.

Assessorem, dissenyem, preparem, dinamitzem el procés creatiu, i publiquem i distribuim el resultat sonor de l'experiència educativa que associacions i cooperatives impulsen per contribuir a l'emancipació i transformació social.

Organitzacions com Enginyeria Sense Fronteres (Dret a l'aigua), la Fundació Akwaba (COMunitats), Arquitectura Sense Fronteres (Sintonitzant per l’emergència climàtica), i Justícia Alimentària (Ràdio Planetacció) ja compten amb nosaltres com a col·laboradores o entitat agrupada en projectes relacionats amb l'ecofeminisme, les cures, la comunitat, l'emergència climàtica i la sobirania aliemtentària.

Si la teva ONG incideix en l'educació ja saps que som una bona parella de ball.
COMunitats a l'Ernest Lluch
  Taller de ràdio del projecte COMunitats a l'Escola Ernest Lluc de L'Hospitalet.

Com pots contactar amb nosaltres?

Per contactar amb l'equip de COMSOC - Comunicació Social ho pots fer durant les 24h del dia a l'email info@comsoc.cat, i de 9 a 16h via telèfon (i WhatsApp) al 717 70 58 67.

Últimes Notícies