Titular notícies

RÀDIO, CONTES I DRET A L'AIGUA A SANT CUGAT I GRAMENET

Dilluns 14 Febrer 2022

Els darrers tallers de COMSOC - Comunicació Social ens han dut noves experiències a través de la col·laboració amb Enginyeria Sense Fronteres: hem portat el taller “Ràdio, contes i el dret a l'aigua" a dos agrupaments escoltes de Sant Cugat del Vallès i a un Centre Obert de Santa Coloma de Gramenet.

El dissabte 6 de novembre de 2021 vam compartir la tarda amb els 15 joves de la unitat de "Ràngers" del Cau Berenguer el Gran de Sant Cugat. I el 27 de novembre ho fèiem amb els 12 joves de la unitat de "Raiers" del Cau La Floresta, del mateix municipi. Si els talleristes de COMSOC cerquem inspirar l'esperit crític i la consciència envers el que ens envolta, la gent de Cau no es queda enrera en aquest tasca, ja que forma part del seu motiu de ser. Tal i com es defineixen, el Cau és un projecte educatiu que ajuda a formar persones sinceres, actives, compromeses i de ment oberta, en un espai de llibertat mitjançant el joc, l’aprenentatge vivencial i el contacte amb la natura com a eines de transformació social.
 
Ràdio, contes i dret a l'aigua a Sant Cugat i Gramenet Ràdio, contes i dret a l'aigua a Sant Cugat i Gramenet

Amb aquest rerafons, vam poder gaudir l'activitat proposada amb els joves (d'entre 12 i 14 anys), tot tibant del fil de la realitat actual on 663 milions de persones no tenen accés a fonts d’aigua potable i 2.400 milions no disposen del sanejament sostenible. A l'altra cara de la moneda hi ha el privilegi que viu part de la població del Nord. Aquest binomi de mancança - escassetat vers privilegi - abundància va ser el punt de partida que va encendre els ànims dels joves i va fer encetar el debat on van aportar i contrastar informació i punts de vista.

Amb aquest mateix contingut, vam compartir la tarda del 31 de gener i 2 febrer del present any 2022, amb joves del Centre Obert Rialles de Santa Coloma de Gramenet. El centre treballa per donar respostes integrals a les necessitats detectades en els àmbits d'infància, joventut i famílies en situació de vulnerabilitat. Al darrere hi ha un treball de recerca, de reflexió social i educativa i de compromís en la millora de la qualitat de vida de les persones ateses.

Tant les joves dels dos agrupaments escoltes com les joves del centre obert, després d'una dinàmica i debat, van visionar el curt de la “Abuela Grillo”, el qual va donar més sentit i profunditat a allò expressat pels joves. Aquest curt és una adaptació d'un mite ayoreo, on s'exposa el problema de tractar l'aigua com una mercaderia i no pas com un dret humà. Pren un fet real per a la seva narració: la guerra de l'aigua que va tenir lloc a Cochabamba (Bolívia) a inicis del segon mileni. Un relat que hem editat en llibre amb les companyes de Pol·len edicions (Catalunya) i La Libre (Bolívia).

Els joves escoltes, després del curt animat, van passar a ser guionistes, per més tard, locutar i interpretar els guions creats. I els joves del centre obert, van recrear un debat, al voltant al dret a l'accés a l'aigua. Aquí podeu escoltar una mostra (peça 1 i peça 2) de la producció radiofònica resultant.

Últimes Notícies