Titular notícies

A L'ESPAI MIGDIA TAMBÉ FEM RÀDIO, FEM COMUNITAT

Dilluns 9 Maig 2022

Després de l'estrena del taller “Fem ràdio, fem comunitat” a Esplugues de Llobregat l'empresa Àbac Serveis va encarregar a COMSOC - Comunicació Social portar l'activitat a l'espai del migdia de dos instituts de Barcelona: l’Institut Escola Antaviana de Nou Barris i l’Institut Montserrat Roig de Gràcia.

En aquesta ocasió, dins de l’espai de migdia i durant sis sessions, els grups de 2n i 3r d’ESO, han pogut preparar un programa de ràdio en format d’entrevista. En aquest període de temps, cada classe ha triat a una persona que els interessés per entrevistar, han fet un procés d’investigació i han formulat preguntes al voltant de la temàtica escollida. L’Institut Escola Antaviana va optar per entrevistar al Borja Lozano, tècnic de comunicació de l’Ateneu Popular de Nou Barris, mentre que a l’Institut Escola Antaviana van decidir que volien conèixer amb més profunditat al Josep Lluís Negreira, el seu professor d’història, més conegut com a Txeluí.

Abans de la sessió de creació del guió, van tenir una sorpresa! Els convidats van aparèixer per la porta, sense que els joves s’ho esperessin. Van gaudir de l'oportunitat de tenir una primera trobada amb l’entrevistat, conversar, i fer una pluja de preguntes per detectar quines serien més adients pel programa. Així doncs, tots van posar l’orella i dialogar per aconseguir tenir una visió més completa del convidat i de la realitat en què intervé.

Al llarg dels tallers, a més d’aprendre com es fa una entrevista, també han conegut com funciona un programa de ràdio, la seva estructura, i les capacitats crítiques i d’expressió necessàries per dur-lo a terme. Durant el procés, han descobert noves habilitats i interessos que abans desconeixien. El Jason, un alumne de l’IES Montserrat Roig comentava, “No sabia que se’m donava bé, això de la ràdio, però ara he descobert una cosa que m’agrada”.
 
Ràdio Àbac. Curs 21/23 Ràdio Àbac. Curs 21/23

Un cop acabat el treball a l’aula, l’alumnat va conèixer el kit de ràdio i les bones pràctiques per locutar. Els joves que estaven una mica nerviosos pel moment de la veritat, van demostrar aptituds com a bons entrevistadors, conversant amb el convidat, improvisant davant del guió que havien preparat, i protagonitzant moments de sinceritat i humor. A les entrevistes, han sortit temes molt interessants com l’assetjament a les escoles, els projectes comunitaris del barri com el circ social, o l’interès per temes polítics.

Gràcies a la complicitat de les persones convidades, l'acompanyament dels monitors del servei de migdia d'Àbac i l'equip d'educomunicadors de COMSOC, els i les joves de les escoles han pogut gaudir d'una experiència creativa i satisfactòria. Fins i tot, alguns alumnes ens preguntaven si ens podrien acompanyar si repetíem l'activitat l'any vinent! Així doncs, tots i totes ens hem entretingut i hem après fent el que ens agrada, fer ràdio i comunitat, compartint espais de diàleg i fomentant entorns on treballar i gaudir en equip.

Podeu escoltar les entrevistas resultants: àudio de l'IE Antaviana i àudio de l'Institut Montserrat Roig.

Últimes Notícies