Titular notícies

VEÏNAT DE VILAMAJOR VALORA EL PROGRAMA DE SOTA LA MASCARETA

Dijous 25 Juny 2020

La ràdio de l'Institut Vilamajor, de Sant Pere de Vilamajor, s'ha reinventat. Arran de la crisi sanitària provocada per la CoVid-19, i el conseqüent tancament de les aules, l'alumnat, tot i confinat, ha seguit fent ràdio des de casa. Les ganes i l'accés a dispositius d'enregistrament han fet possible que l'emissora escolar s'activés i s'obrís més enllà del grup d'estudiants de l'optativa. Així, els i les joves interessades pel món radiofònic han impulsat el programa Sota la mascareta, emès quinzenalment a Ràdio Vilamajor.

L'estrena de l'optativa de ràdio d'estudiants de 3r d'ESO, dinamitzada per educomunicadores de COMSOC - Comunicació Social i professores de l'Institut Vilamajor, va realitzar-se al mateix lloc on es preveia acabar: als estudis de Ràdio Vilamajor. La sortida, que pretenia aproximar l'alumnat al mitjà local i conèixer les persones col·laboradores, va ser per molts estudiants el primer contacte amb l'emissora del poble. En Gerai destacava la passió de les persones al capdavant de la ràdio, i que hi col·laboressin "perquè els hi agrada i no per interessos econòmics".

Passats els mesos, la pandèmia del coronavirus ho ha canviat tot. L'alumnat ha pogut aprendre sobre gèneres periodístics, però des de casa i de manera ajustada a la seva realitat de confinament. S'ha hagut de simplificar el contingut, però no el potencial d'aquest. La quarantena ha posat a prova el jovent de l'Institut Vilamajor, i molta gent del poble ha pogut escoltar la seva veu en quatre produccions radiofòniques a Sota la mascareta. Això vol dir que no només el grup d'estudiants de l'optativa hi ha participat, com el Quim González fent la contraportada informativa; també alumnes de 4t d'ESO, com la Júlia Palomares, qui conduïa l'entrevista, el Lucas Fernández, a càrrec de la secció musical, o la Maribel Castillo, la Janna Alegre i l'Oriol Genís al capdavant del butlletí informatiu. D'altra banda, la Naira Fernández, de 1r de Batxillerat, ha moderat la tertúlia.

Cada programa ha abraçat una temàtica diferent i ha permès obrir micròfons a diferents col·lectius de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor. Segons el que demanava l'actualitat, l'alumnat ha reflexionat sobre els drets dels Infants, el dret a la salut, el dret a una vida digna i el dret a l'educació. La participació ha estat múltiple i intergeneracional. S'han pogut escoltar les experiències i opinions de totes les edats, i fins i tot des de la Xarxa de Suport Mutu i la Biblioteca de Sant Antoni de Vilamajor han col·laborat amb una secció fixe. Algunes veïnes i veïns de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor han deixat les seves valoracions sobre el programa, que podeu escoltar en el següent vídeo.Sota la mascareta ha esdevingut un punt de trobada per la gent dels pobles de Vilamajor. S'ha obert a altres comunitats educatives, famílies, comerços i entitats del municipi. "En un moment de distanciament físic, ens ha fet sentir a tots més a prop", manifestava la directora de l'Institut Vilamajor Mercè Sigalès. "Ens ajuda a enfortir els lligams al nostre poble" i "ens han apropat a la realitat local" a partir dels seus testimonis, apuntava l'Estela López, veïna de Sant Pere de Vilamajor.

En Quim González considerava gairebé "un impossible" fer un programa de ràdio a distància, però ara que l'ha viscut, diu que l'experiència li ha semblat "brutal". "He après a redactar i locutar una notícia, a fer una entrevista, a utilitzar una mica la taula de sons, i també a contactar amb gent. Tot m'ha semblat molt interessant d'aprendre", afegia. En una línia semblant, la Júlia Palomares comentava que prèviament no tenia molta idea de fer guions o entrevistes, però "ara em dius que en faci una, i la faig". Creu que aquest coneixement "serà de profit en un futur".

En un sentit més personal, la Maribel Castillo confessava que se sentia nerviosa en la seva primera intervenció, però en la segona va trobar-se molt millor. Deia que se sent orgullosa perquè ha superat la por a parlar per la ràdio "per la rapidesa que tinc al parlar", però que "amb aprenentatge, esforç i temps ho pots fer". En aquest aspecte, la Janna Alegre coincidia amb la Maribel en què, de vegades li "costa pronunciar", i la ràdio l'ha "ajudat a fer-ho millor".

Tot i que el confinament dificultava la producció radiofònica sobretot per condicions tècniques, les ganes d'aprendre ha estat el factor més rellevant que ha tirat endavant el programa Sota la mascareta. És així, que fins i tot, les persones col·laboradores o convidades del programa han mostrat el seu interès per seguir fent ràdio en un futur, de manera puntual o en un temps de més llarga durada.

La pràctica radiofònica, que s'emmarca en el projecte "Ràdio i educació per la justícia global a Vilamajor" i que compta amb el suport de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i de la Diputació de Barcelona, no només ha tingut un impacte en els pobles de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor. S'ha convertit en una iniciativa d'Aprenentatge i Servei des de casa destacable pel Centre de Promoció de l'Aprenentatge i Servei a Catalunya amb l'etiqueta #ApSdesdeCasa, pel Diari de l'Educació, pels diaris el9nou, Nació Baix Montseny i el Punt Vallès, entre d'altres mitjans.

Últimes Notícies