Titular notícies

LA RÀDIO IMPULSADA PELS JOVES A L'AMETLLA DEL VALLÈS

Dilluns 15 Juliol 2019

A l'Ametlla del Vallès els joves de l'Institut Eugeni Xammar aprenen a fer ràdio i al mateix temps treballen en equip, investiguen, generen coneixement col·lectiu i dialoguen amb persones expertes en la matèria. Tota una aventura humana i sonora que ara podeu sentir de ben a prop. Trobareu més de vint peces radiofòniques creades durant el curs 2018/19 per tres grups - classe de 3er d'ESO, que posen atenció en diferents temes: masclisme, col·lectiu LGTBi, maltractament animal, l'addicció als videojocs, i l'igualtat de gènere a l'esport.

Dinamitzar l'aprenentatge de l'ofici radiofònic amb qüestions vinculades a la seva quotidianitat, al seu interès i a la justícia global és el que cada trimestre hem fet amb diferents joves de l'Institut Eugeni Xammar. Una iniciativa impulsada per COMSOC - Comunicació Social, una entitat amb més de 10 anys practicant l'educomunicació, que compta amb el recolzament de l'equip docent del centre educatiu i de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.

Com parlar davant d'un micròfon? Com escriure per locutar amb fluidesa un text? Quina importància té la música, el so, en una producció radiofònica? Perquè davant d'un mateix fet hi ha notícies molt diferents? Aquestes i moltes altres preguntes han anat responent els joves al llarg de l'optativa de ràdio. Una proposta pedagògica que els ha permès analitzar d'una manera crítica els mitjans de comunicació i els poderosos influenciadors, aprendre els aspectes més rellevants del llenguatge radiofònic, els gèneres periodístics, les 6W, el treball en equip dins d'una ràdio, l'edició sonora, etc. Tot plegat amb l'objectiu final de poder elaborar un programa de ràdio propi.
 
Ràdio i educacio a l'Ametlla del Vallès Ràdio i educacio a l'Ametlla del Vallès

Us convidem a visitar l'àlbum de fotos de la iniciativa i a escoltar els butlletins informatius, les cròniques, les entrevistes, els debats i els programes de ràdio que trobareu al perfil de Ivoox de Ràdio l'Ametlla. Us recomanem, especialment, escoltar dos creacions: el programa final «Esport sense frontera, amb Anna Barrera» dedicat a l’esport i al feminisme, i les valoracions individuals del darrer grup que ha fet ràdio aquest curs.

Destaquem dues valoracions. La primera, realitzada per l'Anna Barrera: «Aquest trimestre a l’optativa de ràdio hem après moltes coses: a utilitzar l’Audacity, a fer debats, notícies, butlletins informatius, etc. Ha estat molt interessant i m’ha agradat molt com ens ha quedat el programa final. A mida que anava passant el trimestre cada cop m’agradava més i m’ha agradat més gravar que utilitzar l’Audacity, però tot ha estat molt bé». I la segona, emesa per l'Asha Rius: «Ha estat una optativa molt interessant. M’ha agradat molt i crec que el resultat final ha quedat molt bé. Pensava que tocaríem més el tema de l’edició. Jo he fet altres coses com el guió amb l’Anna. M’ha agradat molt l’experiència de poder gravar i formar un programa de ràdio fictici, poder tocar micros en un estudi de ràdio, etc. Jo personalment repetiria».

Finalment volem fer alguns agraïments. Gràcies a totes les joves que s'animen amb entusiasme a fer ràdio i a parlar de temes d'interès per elles mateixes i per l'entorn. Gràcies a l'Institut Eugeni Xammar per potenciar una eina educativa que facilita l'aprenentatge significatiu de les compatències bàsiques, curriculars, i que afavoreix el seu creixement personal. Gràcies a l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès per la confiança, durant cinc anys, en l'equip de COMSOC - Comunicació Social. Bona ràdio i bon estiu!

Últimes Notícies