Titular notícies

RÀDIO, FEMINISME I CANVI CLIMÀTIC A L’INSTITUT VILAMAJOR

Dimecres 10 Juliol 2019

Una quarantena de joves de 3r d’ESO han estat treballant durant cinc mesos els diferents gèneres radiofònics amb la finalitat de crear el seu propi programa, en el marc del projecte "Ràdio i educació pel desenvolupament a Vilamajor" dinamitzat per educomunicadores de COMSOC - Comunicació Social i professores de l'Institut Vilamajor de Sant Pere de Vilamajor (Baix Montseny).

Amb l’arribada del final de curs ha arribat també el final de l’optativa de ràdio per als dos grups - classe de l’Institut Vilamajor. Entrevistes, debats, notícies, cròniques i reportatges són algunes de les peces que han après a redactar i a locutar els quaranta joves de 3r d’ESO, així com fer la promoció d’un programa, pensar i plantejar els efectes sonors necessaris i crear les falques i les sintonies per vestir el document sonor final. En grups de quatre o cinc s’han distribuït les tasques pròpies d’un equip de periodistes professionals, documentant-se, escrivint el guió, fent la producció de convidats necessària i finalment, posant veu a cada un dels textos. S’han endinsat així en el món del so i de la paraula parlada, mitjançant l’ús del llenguatge propi del mitjà.

Les primeres sessions de l’optativa es van enfocar més a la part teorico-pràtica de cada un dels gèneres a tractar. Primer es situava a l’alumne amb una part teòrica molt breu, definint el gènere corresponent, i seguidament, s’incentivava al jovent a fer les seves pròpies creacions, primer redactades per ser locutades posteriorment, o bé amb una gravadora o bé a l’estudi de ràdio que el mateix institut ha incorporat. Ho podeu veure a l'àlbum de fotos del projecte.

Entre tots els exercicis per aprendre l'ofici destaquem la primera experiència real de ràdio dels joves estudiants. Dues entrevistes realitzades a periodistes amb una rica experiència vinculada al món de la solidaritat i als moviments socials que lluiten per transformar el món: el grup A va entrevistar a l'Adrià Bas (àudio), que va dirigir i presentar el programa Solidaris de Catalunya Ràdio i que actualment és guionista del programa Preguntes freqüents de TV3; i el grup B va conversar amb en Josep Cabayol (vídeo), periodista amb una intensa trajectòria a diferents mitjans radiofònics i televisius i que actualment presideix SICOM - Solidaritat i Comunicació.

A continuació podeu escoltar totes les altres peces radiofòniques que s’han generat: presentacions inicials del grup A (presentació 1, presentació 2, i presentació 3) i del grup B (presentació 1, presentació 2, presentació 3, presentació 4, i presentació 5), butlletins informatius del grup A (info 1, info 2, info 3, i info 4) i del grup B (info 1, info 2, info 3, i info 4), cròniques del grup A (crònica 1, crònica 2, crònica 3, i crònica 4), i del grup B (crònica 1, crònica 2, crònica 3, i crònica 4), i finalment, els debats del grup A (debat 1, debat 2, debat 3, i debat 4) i del grup B (debat 1, debat 2, debat 3, i debat 4).
 
Programa final - Ràdio a l'INS Vilamajor Programa final - Ràdio a l'INS Vilamajor

L’objectiu final, doncs, era preparar als i les joves perquè fossin capaços de dissenyar un programa de ràdio d’una hora de durada, dividit en diferents seccions. Entre tots i totes es va escollir, per sorteig, un nom, que seria per identificar el programa. El nom guanyador va ser Ts’humans, una barreja entre la paraula “tsunami” i “humans”. Després, per grups - classe, van escollir un tema relacionat amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides (ONU). Un grup es va decantar pel canvi climàtic mentre que l’altre va optar per la igualtat de gènere i el moviment feminista.

El passat 29 de maig, amb els guions acabats de sortir del forn, els dos grups-classe van poder enregistrar els seus programes en un fals directe als estudis de Ràdio Vilamajor, gràcies al suport incondicional del tècnic Jordi Saula. Els dos programes complerts els trobareu a continuació: canvi climàtic i feminisme. L’últim dia de l’assignatura, el 5 de juny, vam voler escoltar les opinions dels alumnes sobre el que havien après al llarg de l’optativa, i què els havia semblat. Podeu escoltar les seves valoracions: grup A i grup B.

Així doncs, a través del llenguatge radiofònic i del treball cooperatiu, els joves han après a utilitzar la paraula escrita i la vehiculació oral d’aquesta, i a fomentar la consciència crítica respecte els mitjans de comunicació i respecte el món en general.

El projecte "Ràdio i educació pel desenvolupament a Vilamajor" impulsat per COMSOC - Comunicació Social i l'Institut Vilamajor ha comptat amb el recolzament tècnic de Ràdio Vilamajor, i el suport de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i la Diputació de Barcelona.

 

Últimes Notícies