Titular notícies

EL DRET A L’AIGUA, A SANT QUIRZE DE BESORA

Dijous 19 Abril 2018

Com a autèntics periodistes, el passat 6 d’abril vam treballar el dret a l’aigua amb els alumnes de 6è de primària de l’Escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora. Per fer-ho vam comptar amb l’ajuda d’un nou conte: “La abuela grillo”.

No era ni la primera ni la segona vegada que visitàvem l’Escola Segimon Comas per fer-hi un taller radiofònic. Sempre que n’hem fet ens hem trobat amb un alumnat molt atent, que prèviament a la nostra visita ha reflexionat a consciència sobre el tema que els hem proposat. Aquesta vegada no va ser diferent. Luxe.

El que va ser diferent va ser el conte utilitzat per parlar del dret a l’aigua. “La abuela grillo” és un conte autòcton de la comunitat indígena Ayoreo de Bolívia que ens parla de la importància de l’aigua per a la supervivència. El 2009, vuit joves bolivians van ser becats per a la realització d’un curt d’animació que adaptaria aquesta peça de la tradició oral als esdeveniments ocorreguts l’any 2000, quan la privatització de l’aigua i la seva distribució a càrrec d’un consorci empresarial transnacional va encarir-la fins a un 300%, desencadenant un cicle de mobilitzacions socials conegudes com La Guerra del Agua, que van sacsejar el país.

A partir del conte vam debatre sobre moltes coses: sobre el malbaratament d’aigua, sobre la seva importància i presència en la nostra vida quotidiana, sobre el paper de les empreses i de les administacions públiques en la seva gestió, sobre les desigualtats nord-sud, sobre la pobresa energètica a casa nostra.
 
Taller a l'Escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora Taller a l'Escola Segimon Comas de Sant Quirze de Besora

Donant continuitat al de “La abuela grillo”, els alumnes del Segimon Comas van enregistrar cinc contes molt diversos (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, i conte 5). Tots, però, reflectien la necessitat de garantir l’accés a l’aigua per a tothom, alliberant-la del benefici exclusiu d’uns quants.

A banda d’escoltar els àudios, també podeu surfejar per la nostra galeria d’imatges del taller. Esperem tornar aviat a Sant Quirze!

Aquest és un dels vuit Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2017/18 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes d'octubre del 2018 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Últimes Notícies