Titular notícies

TREBALLEM EL DRET A LA PAU I A L’ASIL A L’IES LA MALLOLA

Dimecres 18 Abril 2018

No és una crisi oblidada. No ens en volem oblidar. Entre març i abril vam ser a l’IES La Mallola de l’Esplugues de Llobregat preguntant-nos com podem garantir drets humans que ens toquen de ben a prop. Els alumnes dels tres grups de 2n d’ESO ens van ajudar a trobar respostes.

Els tres tallers van començar de la mateixa manera, amb una dinàmica divertida, una mena de joc de les cadires que, sense saber-ho, es transformava en una representació del perillós viatge de milers de sirians que fugen de la guerra i del d’altres milers de persones d’arreu que miren d’arribar a casa nostra en busca d’un futur millor.

Després vam escoltar “Tornarem” (àudio), un conte sobre l’exili forçat creat pels alumnes de l’escola Abel Ferrater de la Selva del Camp i editat a la 7a edició dels Contes del Món. Tot seguit, després de debatre sobre un seguit de temes inspirats pel conte (el comerç i ús d’armes, l’existència de fronteres…), els alumnes de l’IES La Mallola van començar a treballar en grups per continuar-lo abocant-hi les seves reflexions i desitjos.

En van resultar finals molt diferents. En alguns, les manifestacions de la ciutadania aconseguien obrir les fronteres; en d’altres, els governs acabaven cedint al clam popular. També hi havia dolor i cerca clandestina de refugi i situacions no resoltes, per en tots, per sobre de tot, es parla d’esperança i solidaritat i de la necessitat de garantir l’acollida per a tots aquells que busquen refugi. Podeu escoltar tots els contes aquí (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, conte 5, conte 6, conte 7, conte 8, conte 9, conte 10, conte 11, conte 12, conte 13, conte 14, i conte 15) i visitar la galeria de fotos del taller.
 
Tallers radiofònics a l'IES Mallola d'Esplugues de Llobregat Tallers radiofònics a l'IES Mallola d'Esplugues de Llobregat

Abans d’acomiadar-nos, els i les alumnes de 2n d’ESO van poder reflexionar sobre el que havien après (“que els problemes sempre semblen llunyans però no tenen per què ser-ho”, “que he d’aprendre a acollir la gent que ho necessita”, “que hauríem de tenir més empatia”, etc.) i sobre les coses que millorarien del taller. Moltes gràcies per les vostres valoracions!

Esperem tornar aviat a l’IES La Mallola, va ser una gran experiència! Fins la propera!

Aquest és un dels vuit Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2017/18 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes d'octubre del 2018 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Últimes Notícies