Titular notícies

DOS TALLERS SOBRE EL DRET A L’AIGUA A ESPLUGUES DE LLOBREGAT

Dilluns 9 Abril 2018

El passat 21 de febrer i 16 de març vam treballar el dret a l’aigua amb els alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Isabel de Villena. Per fer-ho vam comptar amb l’ajuda d’un nou conte: “La abuela grillo”.

Ho vam fer diferent. Un noi de 4t d’ESO no és el mateix que un de 2n o 1r. Ja coneix molt millor el món dels adults i demana un altre tipus d’activitat a l’hora de reflexionar sobre les problemàtiques socials actuals. Per parlar sobre el dret a l’aigua no ens bastava, doncs, amb els contes radiofònics que habitualment utilitzem als tallers radiofònics. Necessitàvem alguna cosa més.

Així és com vam anar a parar a “La abuela grillo”. “La abuela grillo” és un conte autòcton de la comunitat indígena Ayoreo de Bolívia que ens parla de la importància de l’aigua per a la supervivència. El 2009, vuit joves bolivians van ser becats per a la realització d’un curt d’animació que adaptaria aquesta peça de la tradició oral als esdeveniments ocorreguts l’any 2000, quan la privatització de l’aigua i la seva distribució a càrrec d’un consorci empresarial transnacional va encarir-la fins a un 300%, desencadenant un cicle de mobilitzacions socials conegudes com La Guerra del Agua, que van sacsejar el país.
 
Taller a l'Escola Isabel de Villena d'Esplugues de Llobregat Taller a l'Escola Isabel de Villena d'Esplugues de Llobregat

Era ideal per debatre un munt de coses: la importància de l’aigua en el nostre dia a dia, les desigualtats nord-sud, la responsabilitat en el consum, el paper de les empreses i dels governs en la seva gestió…

Els contes enregistrats pels alumnes de l’Isabel de Villena (que continuaven la història de “La abuela grillo”) parlen per sí mateixos. El debat es va encendre! Molts no coneixien la immensa quantitat d’aigua destinada a fabricar productes d’ús quotidià (les vambes, els cotxes…) ni els moviments socials que han sorgit a Catalunya per a la remunicipalització del servei. Va ser molt interessant!

Podeu escoltar tots els àudios aquí (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, conte 5, conte 6, conte 7, conte 8, conte 9, i conte 10) i surfejar per la nostra galeria d’imatges dels dos tallers. Esperem tornar aviat a l’Escola!

Aquest és un dels vuit Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2017/18 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes d'octubre del 2018 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Últimes Notícies