Titular notícies

TALLER SOBRE REFUGIATS A L’ESCOLA ANTON BUSQUETS DE CALDERS

Dilluns 20 Febrer 2017

El 7 de febrer vam passar el matí amb els alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Anton Busquets i Punset de Calders. De nou, el conte “Tornarem” ens va permetre reflexionar sobre els refugiats, la inutilitat de les guerres i l’empatia necessària per construir un món més just.

Cada taller de contes radiofònics és una caixa de sorpreses.

El passat 7 de febrer vam posar en escena per segona vegada el taller sobre la crisi de refugiats. De nou, ho vam fer de la mà del conte “Tornarem”, creat pels alumnes de l’escola Abel Ferrater de la Selva del Camp i editat a la 7a edició dels Contes del Món. No l’has escoltat encara? És aquest:El conte impacta molt els nanos. Els fa reflexionar i posar-se en la pell dels refugiats. Els inspira debats sobre la pau, les guerres, la sort d’haver nascut aquí o allà, i els mou a posicionar-se sobre diferents aspectes. En el cas de l’escola Anton Busquets, vam debatre molt sobre la necessitat o no de les armes i els exèrcits, tema que no havia sorgit al nostre anterior taller a Sant Quirze de Besora.

Com sempre, vam començar el taller amb la dinàmica dels illots de taules simbolitzant països als quals només poden entrar els turistes. Aquí es va enriquir el debat, perquè entre tots vam descobrir qui més podia entrar-hi: Els governants. Acabada la dinàmica, uns i altres van expressar les seves sensacions: entristeix que sent iguals no tothom pugui circular lliurement, fa ràbia que et deneguin l’entrada. I si ens fa ràbia ara, que estem jugant, imagineu-vos fugint d’una guerra. Podeu veure les imatges a l'àlbum de fotos.
 
Taller radiofònic a l'Escola Anton Busquets i Punset de Calders Taller radiofònic a l'Escola Anton Busquets i Punset de Calders

Després vam escoltar el conte i vam començar el debat sobre les opinions que ens havia generat. Va ser molt enriquidor, van haver defenses d’argumentaris molt bones i canvis de parer. Un alumne es va trobar sol defensant la inutilitat de les armes de guerra en qualsevol circumstància. Al cap d’una estona, ja l’acompanyava un grapat d’alumnes més.

En tornar del pati vam treballar en equip: es tractava de continuar el conte “Tornarem”. Què passarà amb els refugiats? Estan fugint, han dit que tornaran a casa… però com? Quan? Podran? Quines dificultats es trobaran? Qui els ajudarà? Aquí en teniu el resultat final: conte 1, conte 2, conte 3, i conte 4.

En total, quatre hores d’acció i reflexió sobre la situació dels refugiats del món i sobre les històries dels nostres avis i besavis que també es van haver de refugiar no fa gaire. Les avaluacions que van realitzar els alumnes al final del taller donen una idea del que es pot generar amb tallers com aquest. Aquí algunes de les frases que ens van deixar:
- ”Crec que els governs haurien de posar-se a la pell dels refugiats”
- ”Ha estat molt divertit, perquè he après moltes coses!”
- ”He sentit nervis a l’hora de gravar i alhora m’he sentit important”
- ”Tristesa pels nens de Síria i alegria per fer aquest taller”
- ”Penso que ha estat interessant posar-se en la pell dels refugiats”
- ”Recordaré sempre que un dia vaig fer ràdio”

Moltes gràcies, alumnes de l’Anton Busquets. Nosaltres també hem après molt de vosaltres! :)
 
Taller radiofònic a l'Escola Anton Busquets i Punset de Calders Taller radiofònic a l'Escola Anton Busquets i Punset de Calders

“Tornarem” és un dels sis Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2016 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes de juliol del 2017 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Últimes Notícies