Titular notícies

CRÒNICA DE L'ESTRENA DEL DOCUMENTAL DE SOMONTE A LA CINÈTIKA

Dimarts 24 Maig 2016

El proppassat diumenge 17 d'abril vam estrenar una sala d'un multicines ocupat amb un documental que parla d'ocupacions de terra. Els noms propis són La Cinètika, els antics cinemes Lauren del barri barceloní de Sant Andreu, i “Somonte, los puños en la tierra” un documental que recull l'experiència dels jornalers i jornaleres que porten 4 anys ocupant la finca Somonte, a la població cordobesa de Palma del Río.

la cinetika somonte estrena

La Cinètika és un multicines amb 10 sales recuperat per les veïnes i veïns de Sant Andreu tot just a inicis del mes d'abril del 2016. Un espai que feia cinc anys que estava ple de pols a l'espera que les entitats bancàries que posseeixen el dret de superfície i l'Ajuntament de Barcelona, que n'és la propietària del sol, es decidissin a habilitar un cinema obert al barri. Cansades de l'espera l'impuls popular ha obert La Cinètika.

Des de Comsoc – Comunicació Social portem més de 4 anys de feina intensa acompanyant l'experiència de la comunitat de jornalers i jornaleres vinculades al Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) que van ocupar la finca Somonte (Palma del Río, Córdoba). Vam triar la data del 17 d'abril, el Dia Internacional de la Lluita Camperola, per presentar “Somonte, los puños en la tierra”.

Els dies previs a l'estrena vam habilitar la sala 4, la que en millor estat conservava la pantalla de cinema i les seves gairebé 130 butaques, i vam llogar un projector digital per poder fer el passi. Treure la pols, instal·lar el projector a la sala de comandaments i optimitzar la imatge, habilitar les llums i sobretot descobrir com activar el so de la sala, van ser alguns dels reptes que vam realitzar a corre cuita però amb éxit, gràcies a l'esforç col·lectiu de persones vinculades a Telenoika, La Cinètika, i Comsoc – Comunicació Social.

Arriba el dia, i els fogons ja treuen foc de bon mati, una companya prepara el dinar popular vegà que acollirà a una trentena de persones amb ganes de menjar una fideuà, una amanida i uns deliciosos pastissos. Acabem de preparar la sala i l'equip de projecció. La Cinètika obre les seves portes a les 14h, i així comença la jornada dedicada a la lluita per la terra.

Acabem de dinar i les companyes de Malamara soundsystem fan ressonar paraules de resistència i rebel·lia a ritme del seu rap combatiu. Són les 16'30h i ja som més de 80 persones preparades per la doble estrena. Entrem a la sala 4 i companyes del Comitè de suport al Moviment Sense Terra del Brasil ens presenten un dels moviments socials més importants del continent americà i ens parlen de la importància del 17 d'abril, que denuncia la Massacre de Eldorado dos Carajás, on la policia militar va matar a 21 persones vinculades a l'MST. Són les 17h de la tarda i comença el documental. Escoltem a Lola Álvarez, Javier Ballesteros, i Paco “el Garaña”, jornalers que van protagonitzar la primera ocupació de Somonte; a Diego Cañamero i Óscar Reina, exportaveu i portaveu del Sindicat Andalús de Treballadors respectivament; a Juan Manuel Sánchez Gordillo, Alcalde de Marinaleda; a Enrique Priego, cura de Pedrera i company de Diamantino García; a Luna Rodríguez, Guillermo Contreras, i Pablo Jordá, del Comitè de suport a Somonte. Totes aquestes veus, acompanyades d'imatges de la vida a Somonte i de la lluita per la terra a Andalucia, ens donen una visió àmplia sobre l'ocupació de terres més important a Europa dels darrers anys.

Després de la projecció va ser el torn d'un col·loqui ric i participatiu amb les responsables del documental de “Somonte, los puños en la tierra”. Destacar la participació de companys i companyes que formen part de col·lectius com ASAC! – Aliança per a la Sobirania Alimentària de Catalunya, EdPAC - Educació per a l'Acció Crítica, del moviment camperol de Paraguai que van recuperar les terres de Curuguaty, de l'Observatori DESC, de Lluita Internacionalista, de Rereguarda en Moviment, de la Xarxa d'Economia Solidària (la XES), i de Metromuster, productora que ha col·laborat amb Comsoc - Comunicació Social per a fer possible aquest film que és fruit de l'esforç col·lectiu de més de 200 persones a través d'una campanya de micromecenatge.

“Globalitzem la lluita, globalitzem l'esperança!” un crit de La Via Campesina, van ser les darreres paraules d'una jornada gravada a la memòria i arrelada a la terra.

Últimes Notícies