Titular notícies

CO-CREACIÓ DE RELATS SONORS A LA SEGONA FASE DE COMUNITATS

Divendres 19 Juliol 2024

Aquest any des de COMSOC - Comunicació Social hem tingut el plaer d'acompanyar el procés creatiu sonor i col·lectiu de la segona fase del projecte “COMunitats, relacions sostenibles a l’escola i al món” liderat per la Fundació Akwaba. Aquesta vegada, en lloc de fer entrevistes, hem acompanyat els processos co-creatius del jovent, que ha plasmat les seves impressions i reflexions a través de pòdcasts o relats sonors inspirats en visites grupals a iniciatives d'Economia Social i Solidària als seus respectius barris.

Aquest nou enfocament ens ha permès submergir-nos a través de les veus de les participants en les experiències i vivències de les iniciatives locals, capturant l'essència i el compromís d'aquests projectes amb les seves comunitats. Així mateix, aquesta experiència sonora ha estat més enfocada en el procés grupal que no en els resultats: el repartiment de rols periodístics, la gravació d’elements sonors i declaracions, l’el.laboració d’escaletes o les tasques de locució son algunes de les missions que han assolit les participants dels centres implicats en una sort de gimcama radiofònica.  Les visites ens han ofert una perspectiva rica i detallada del treball diari, els reptes i els èxits de múltiples iniciatives, així com les històries personals de les persones que les impulsen. És el cas de la Florida s’Aveïna i La Suculenta (de l’Hospitalet), La Teulada i El Soterrani (Tarragona) o Abarka (Sants).
 
COMunitats: relacions sostenibles a l'escola i al món. Curs 2023/24 COMunitats: relacions sostenibles a l'escola i al món. Curs 2023/24

El curs escolar 2023/24, hem col·laborat amb 4 centres educatius: l'Escola Ernest Lluch i l'Institut Santa Eulàlia de l'Hospitalet de Llobregat, l'Escola César August de Tarragona i l'Institut Escola Arts de Barcelona, que va gravar el seu programa final en format tertulia a l’emisora Ona de Sants. El projecte ha estat possible gràcies al finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i l’Ajuntament de Barcelona.

El procés creatiu ha estat una col·laboració estreta entre l’equip de COMSOC i Akwaba, facilitant un espai on cada petit grup pogués fer-se escoltar i donant peu a pòdcasts diversos i únics. A través d'aquestes visites i relats, l’alumnat ha pogut conéixer i transmetre la diversitat i la força de l'Economia Social i Solidària, destacant com aquestes iniciatives contribueixen a construir un món més just i sostenible. Una experiència que podeu replicar gràcies a la guia pedagògica de la segona fase de COMunitats.

El 16 de maig es va celebrar la jornada d’intercanvi de les experiències educatives entre l’escola Ernest Lluch i l’Institut Santa Eulàlia a l’espai Torre Barrina de l'Hospitalet de Llobregat, acte amb el que va concloure aquesta fase de la campanya educativa. En aquesta jornada van participar les classes de 6è A i 6è B de l'escola Ernest Lluch i els grups de 3r i 4t d'ESO de l'Institut Santa Eulàlia, tal i com recull L'H Digital en el següent vídeo:
 

Estem immensament agraïdes a totes les iniciatives que ens han obert les seves portes i han compartit les seves històries amb nosaltres, ja que la seva feina i enxarxament són una inspiració i una prova del poder transformador comunitari. Esperem que els relats sonors resultants, que podeu escoltar aquí, siguin una eina valuosa per donar a conèixer i enfortir l'Economia Social i Solidària als nostres barris i al món, contribuint al compromís de treballar per un futur més just.

Últimes Notícies