Titular notícies

LA GUIA DE RÀDIO ESCOLAR «LA VEU DE LA INFÀNCIA» ES PRESENTA A GRANOLLERS

Dimarts 27 Maig 2025

El Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), que se celebra a Granollers l'11 de juny, serà l’escenari de la presentació de "La veu de la infància. Guia per dinamitzar experiències de ràdio escolar". Una publicació elaborada a partir de més de quinze anys d’experiència en ràdio i pòdcast educatius de COMSOC – Comunicació Social, i de desenes de veus d’infants, joves i docents de Ràdios Escolars en Xarxa d’arreu del territori de parla catalana que han participat en l'elaboració del material.

cartell veu infancia guia radio escolarEn un món on la tecnologia i l’audiovisual treu fum fins i tot dins les nostres butxaques, tornar a la ràdio permet assaborir el temps, la paraula, el relat i l’escolta. En un projecte de ràdio, l’infant o jove té un micròfon a l’abast, i tot el que importa llavors és allò que té a dir com a individu, allò que vol que senti el col·lectiu. Més enllà de la imatge, més enllà de la rapidesa i la immediatesa a les que ens veiem avesades, a través de la ràdio la persona pot tenir un temps per estructurar el propi discurs, construir el seu relat, compartir-lo en grup en un espai segur, creatiu, en equip.

L’experiència radiofònica no només és posar-se davant d’un micròfon de manera explícita i real, sinó també de manera simbòlica: tenir l’oportunitat d’amplificar la pròpia veu, de fer-se sentir, de saber i confiar que, a l’altra banda, hi ha algú que escolta allò que tenim a dir, i que tot plegat és important i significatiu. Sovint, de la mà de la ràdio, el grup en qüestió pot interrelacionar-se amb allò que passa fora les aules o el centre educatiu; el projecte esdevé també una oportunitat per a estar en contacte amb el barri i l’entorn proper i vincular de manera activa amb el teixit social al qual forma part el grup participant.

Acompanyar infants i joves a generar i orquestrar el seu contingut per a un espai de ràdio, requereix alguns mecanismes i dinàmiques específiques -recollides en la guia- que tractin el llenguatge radiofònic i les seves tècniques comunicatives, i així fer de la ràdio un canal de comunicació actiu, social, inclusiu i amb un propòsit transformador.


Inscripcions obertes

Si us agradaria crear o potenciar la ràdio a l’escola o obrir una emissora a la participació d’infants i joves, apropeu-vos a Granollers el dimecres 11 de juny a les 17:30h de la tarda, coneixereu una bona eina per a fer-ho possible. Us esperem a la Sala d'actes de la Biblioteca Roca Umbert (Sala 3) amb els micros oberts. Però abans, per poder assistir realitzeu la inscripció al MAC (100% gratuïta).

La presentació tindrà clarament un format radiofònic i comptarà amb molts accents diferents. Es disposarà de la participació de:

- Maria Méndez, exalumna de l’INS Vilamajor de Sant Pere de Vilamajor i coautora de la cançó «Fem educomunicació» que forma part del material sonor de la guia;
- Lourdes Martí, docent de l'Institut Ca n'Oriac de Sabadell i coordinadora de RàdioOriac;
- Aleix Vidal, mestre de l’Escola Mogent de Roca del Vallès i coordinador de Ràdio Mogent;
- Victòria Alemany, docent de l’IES Isidor Macabich d'Eivissa i membre de l'equip de «La ràdio a l'escola»;
- Laia Curcoll, tècnica de comunicació de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona;
- Alexandra Usó i Helena Montaner, presidenta i tècnica de comunicació respectivament d’Escola Valenciana;
- Lucía Cano i Damià Caro, de l'equip de COMSOC - Comunicació Social i coautores de la guia.

En el cas que no us sigui possible estar físicament, però vulgueu estar presents al programa de ràdio de la presentació de la guia, ens podeu enviar una nota de veu d'un minut màxim (al WhatsApp 717 70 58 67) amb la vostra salutació, comentari, pregunta, etc.


Accés en línia a la guia

"La veu de la infància. Guia per dinamitzar experiències de ràdio escolar" elaborada per l'equip de COMSOC - Comunicació Social ha estat publicada recentment (accés en línia) pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i ha comptat també amb el suport de l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona en part del seu contingut centrat en el dret a prendre la paraula.

«Benvinguda, avui comença l'aventura, la ràdio escolar, la màgia perdura. Iniciació al so, a crear i compartir, la nostra veu és el pont que avui podem descobrir. Iniciació a la ràdio, un món per explorar, on tothom té veu i juntes anem a volar. Unides en la freqüència, emoció en cada paraula, la ràdio ens connecta en aquesta nova jornada». Aquest és l'inici de la lletra del rap-himne de la guia que us avencem i que podeu escoltar a continuació de manera íntegra:


Últimes Notícies