Titular notícies

EL PROGRAMA SOTA LA MASCARETA, FINALISTA ALS PREMIS CAC A L'ESCOLA

Dijous 22 Juliol 2021

El passat 4 de juny, gairebé un any després de la darrera emissió a Ràdio Vilamajor del programa Sota la mascareta, elaborat per l'alumnat de l’Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor), va rebre un guardó. La iniciativa radiofònica nascuda a l'inici del confinament rebia el segon premi de la categoria "Treballs de ràdio” de la XVIII edició dels Premis CAC a l’Escola, sumant-se així al primer reconeixement del Centre Promotor d’Aprenentatge Servei.

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) organitza els Premis CAC a l'escola amb la vocació de reconèixer les experiències educomunicatives d’èxit i compartir-les amb la comunitat educativa. Enguany van presentar-se 108 treballs de diferents escoles d’arreu de Catalunya entre els quals destaquem el programa de ràdio escolar Sota la mascareta que hem ideat i acompanyat des de COMSOC - Comunicació Social. El resultat va ser un mosaic de veus que va acompanyar el veïnat de Vilamajor durant el confinament. El jurat va distingir molt positivament aquest fet pel vessant comunitari que va adquirir la ràdio escolar, perquè va implicar “l’entorn i la comunitat, i esdevé un patrimoni del poble, un valor viu”. A més a més, va considerar la iniciativa una “proposta rodona, emotiva i un exemple d’aprenentatge servei, amb una bona guionització i un ús adient dels recursos” i va destacar “la sensibilitat en les temàtiques triades, que van més enllà de l’escola i que se centren en temes com els drets fonamentals”.
 
Sota la mascareta va ser fruit del treball d'un equip de joves que cursaven 3r, 4t i 1r Batxillerat a l'Institut Vilamajor, de les col·laboracions en antena de la Xarxa de Suport Mutu de Vilamajor, de la Biblioteca de Sant Antoni de Vilamajor, del suport del Sindicat del Poble i de l’Ateneu Popular de Vilamajor. I com no, de la imprescindible complicitat de Ràdio Vilamajor, i del suport de l’Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i de la Diputació de Barcelona. Cal destacar també l'acompanyament de Noèlia Aranda, docent de l'Institut Vilamajor, i el treball de co-creació, dinamització comunitària, conducció, producció, edició, i difusió de dos membres de l’equip de COMSOC: Clàudia G. Deumal i Damià Caro. Recuperem la falca promocional del programa, a veure què us sembla!
 

 
En els treballs premiats, es va valorar l’ús del llenguatge audiovisual per generar reflexió i debat sobre temes diversos, com ara les conseqüències de la pandèmia en diversos àmbits, que, en el cas de Sota la mascareta, va profunditzar sobre els drets dels infants, el dret a una educació de qualitat, a la salut i a una vida digna. Quatre dels objectius recollits a l'Agenda 2030 per les Nacions Unides on s'inclouen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per fer-ho, l’alumnat va treballar diferents gèneres periodístics en un format magazin, en què van incloure's noticiaris, entrevistes, reportatges, tertúlies, seccions musicals i de lectura des d’un punt de vista crític i informatiu principalment. 

L’acte de lliurament dels Premis CAC a l'escola va dur-se a terme virtualment amb la participació dels centres educatius premiats a través d’un canal de YouTube, en què van concedir-se 17 premis: 12 per als centres educatius, 3 pels treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat i 2 per al professorat.

Quin goig tornar a recordar Sota la mascareta amb la joia que, tal dia farà un any, es va emetre l’últim programa. I ara recordem l’experiència amb el mèrit de l’equip de joves i tota la comunitat de Vilamajor que el va fer possible. Felicitat(s) i gràcies!

Últimes Notícies