Titular notícies

TEIXIM COMUNITAT AMB RÀDIOS ESCOLARS EN XARXA

Dimecres 2 Desembre 2020

Escoltem, en directe, les primeres pulsacions d’un nou projecte que fa mesos que bategava i que, tot just ara, comença créixer. El mes de novembre ha tingut dues dates clau per a Ràdios Escolars en Xarxa (REX): la presentació virtual de la iniciativa al Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC) i de manera simultània a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), i la primera trobada virtual de la comunitat interessada a tirar endavant la xarxa.

La presentació de la xarxa

L'estrena de REX va comptar amb la participació, la complicitat i el coneixement d’una dotzena de persones, que van compartir les seves voluntats i desitjos respecte a la xarxa. Al plató de televisió del MAC van ser-hi l'Anna Pérez i la Núria Cervera, coordinadores de CintoRàdio de l'Escola Verdaguer de Barcelona, i l'Aleix Vidal, coordinador de Ràdio Mogent de l'Escola Mogent de la Roca del Vallès.

A més virtualment, també van estar presents i van intervenir nou persones: Victòria Alemany en representació del grup de mestres que impulsen "La ràdio a l'escola" a Eivissa, Pitu Martínez com a expert en ràdio escolar a Catalunya, Mònica Lablanca com a vicepresidenta de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLCat), Francina Martí com a presidenta de l’Ass. de mestres Rosa Sensat, Xavi Palos com a soci fundador de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Catalunya, Efraín Flogia com a coordinador de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), Víctor Saura com a director del Diari de l’Educació, Laia Curcoll com a responsable de comunicació de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, i in extremis va poder parlar Vicent Moreno com a ex-president d'Escola Valenciana. Tanmateix, darrere les pantalles, també hi havia molta gent assistint a la sessió. Ells i elles també van poder expressar-se mitjançant notes de veu i missatges a les xarxes socials, els quals també van arribar a l'acte. 

El passat 11 de novembre va ser un dia d’il·lusions i d'anuncis. Van fer públic el nom de la iniciativa, ja que va votar-se a partir d’una enquesta virtual oberta a la comunitat en el mes de setembre. Així mateix, van presentar-se més novetats: el logotip, la pàgina web i els pilars fundacionals basats en el procomú. Podeu visitar el web radiosescolarsenxarxa.org, des d'on podeu seguir tota l’actualitat.

Ràdios Escolars en Xarxa es defineix per ser un projecte col·laboratiu, que posa la comunitat co-creadora en el centre per consolidar el bé comú que defensa: la ràdio escolar i tot el coneixement generat al seu voltant, amb la voluntat d’escoltar infants i joves, i promoure la seva participació com a ciutadans del present i del futur. Per tant, beu de la idea que el projecte serà sostenible mantenint relacions d’intercooperació amb l’amalgama d’actors que donen suport a la iniciativa: emissores escolars, locals, comunitàries, entitats i ajuntaments.
Comencem a coordinar-nos?

Més de 80 comunitats educatives, radiofòniques i comunitàries ja formen part de la xarxa, i la participació de 25 representants d’aquestes en la primera trobada virtual va evidenciar la importància de la seva activitat per engegar REX, de la qual s’han fet ressò mitjans de comunicació com Ràdio 4, l’Ara Criatures, VOTV, Ràdio Granollers, Ràdio Estel, i la Revista Nexe de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.

En la convocatòria, celebrada el 28 de novembre al matí, va posar-se sobre la taula el moment preconsitutiu en què es troba REX i el grup impulsor va formular una proposta d'organització interna per arrencar i consolidar l'espai compartit. Per això és proposa crear petits grups de treball que permetin construir de manera cooperativa, a partir de tres primeres comissions essencials:
 
  • Comissió batec és el grup de treball que elaborarà i proposarà a l'Assemblea General un pla de treball com a full de ruta comú de la xarxa de ràdios escolars. A més, acompanyarà aquest full d'un pla de sostenibilitat i d'un marc de funcionament. En el món cooperatiu, podem assimilar aquesta comissió al Consell Rector.

  • Comissió web i eines digitals mancomunades és el grup responsable que recopilarà les necessitats i suggerències de les diferents comunitats educatives i radiofòniques en aquest àmbit. A partir del recull, elaborarà una proposta de pàgina web desenvolupada amb un pla d’execució i pressupost. A més, proposarà eines digitals que ens permetin mancomunar coneixements, és a dir, compartir recursos, generar materials col·laborativament, etc.

  • Comissió jornades és el grup que pensarà, elaborarà i executarà accions per conèixer-nos més i difondre la nostra existència al món. La primera d'aquestes jornades serà al febrer, de la mà del Departament d’Educació, del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i del Mercat de l'Audiovisual de Catalunya (MAC).
La resposta de la comunitat present va ser del tot motivadora! La trobada, que preveia ser d’una hora de durada, va acabar allargant-se mitja hora més, i totes les aportacions han quedat recollides en la primera acta de REX. Com diria la mestra Victòria Alemany, durant la presentació pública de Ràdios Escolars en Xarxa, “pareix que comença l’aventura!”.

trobada radios escolars en xarxa

Últimes Notícies